Homeland

Från Wikipedia
För orten, se Homeland, Kalifornien.
Homeland
Homeland Logo frameless 2014-04-06 23-44.png
OriginaltitelHomeland
GenreDrama
Thriller
Skapad avHoward Gordon
Alex Gansa
MedverkandeClaire Danes
Damian Lewis
Mandy Patinkin
Morena Baccarin
Antal avsnitt96 (12 under varje säsong)
Längd (per avsnitt)50–60 minuter
Antal säsonger8
LandUSA USA
Språkengelska
Produktion
ProduktionsbolagTeakwood Lane Productions
Cherry Pie Productions
Keshet Broadcasting
Fox 21
Showtime
Exekutiv producentHoward Gordon

Alex Gansa
Gideon Raff
Michael Cuesta
Avi Nir

Ran Telem
InspelningsplatsCharlotte, North Carolina
Sändning
OriginalkanalShowtime
Originalvisning2011–
Statuspågående
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb SVT Play

Homeland är en amerikansk TV-serie med premiär i USA den 2 oktober 2011. Homeland är skapad av Howard Gordon och Alex Gansa och har Claire Danes och, under säsongerna 1 till 3, Damian Lewis i huvudrollerna. TV-serien bygger på Gideon Raffs israeliska serie Hatufim (också känd som Prisoners of War). Homeland sänds på den amerikanska TV-kanalen Showtime och i Sverige visas den på SVT 1. Den åttonde och sista säsongen hade premiär den 9 februari 2020.[1]

Serien vann 2011 två Golden Globes, bland annat i kategorin Bästa TV-serie – drama. Vid Emmy Awards 2012 blev Homeland galans stora vinnare då serien bland annat utsågs till Bästa TV-serie inom drama och både Claire Danes och Damian Lewis utsågs till bästa skådespelare.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1–3[redigera | redigera wikitext]

Homeland handlar inledningsvis om marinkårsoldaten Nicholas Brody (Damian Lewis), som efter åtta år i fångenskap i Irak återvänder till USA som hjälte. Men alla tror inte på honom, framförallt inte CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes), som misstänker att Brody har omvänts och nu arbetar för Al-Qaida. Serien följer sedan Mathisons arbete med att avslöja Brody och den farliga katt- och råttalek med Amerikas nationella säkerhet som utvecklas.

Säsong 4 (2014)[redigera | redigera wikitext]

Den fjärde säsongen utspelas i Pakistan och Afghanistan, med Carrie Mathison som chef för ett utsatt CIA-kontor vid amerikanska ambassaden i Islamabad.

Säsong 5 (2015)[redigera | redigera wikitext]

Den femte säsongen utspelar sig i Berlin två år efter föregående säsong. Carrie arbetar inte längre för CIA utan för en biståndsorganisation.

Säsong 6 (2017)[redigera | redigera wikitext]

Flera månader efter föregående säsong är Carrie tillbaka i USA, bosatt i Brooklyn, New York. Hon arbetar nu på en stiftelse som ger hjälp till muslimer som bor i USA. Säsongen innehåller valet av den första kvinnliga presidenten och äger rum mellan valdagen och invigningsdagen.

Säsong 7 (2018)[redigera | redigera wikitext]

Carrie har lämnat sitt jobb i Vita huset och flyttat tillbaka till D.C. för att bo med sin syster Maggie. Hon tar sig an Keane-administrationen för att säkra frigivningen av 200 medlemmar av underrättelsetjänsten som arresterades under president Keanes order föregående säsong.

Säsong 8 (2020)[redigera | redigera wikitext]

Saul, nu president Warners nationell säkerhetsrådgivare, skickas till Afghanistan för att engagera talibanerna i fredsförhandlingar. Han behöver hjälp av Carrie, som håller på att återhämta sig från sin instängning i ett ryskt fängelse.

Roller[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Säsong Avsnitt Region 1 Sverige
Säsong 1 2011
Säsong 2 12 28 augusti 2012 12 september 2012
Säsong 3 12 10 september 2013 11 september 2013
Säsong 4 12 9 september 2014 24 september 2014

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]