Hosjö

Centralvägen i Hosjö

Hosjö IPA:/'huːɧø:/ är en stadsdel i Falun. Stadsdelen utgör den östligaste delen av Falu tätort och ligger mellan sjöarna Hosjön och Runn. Bebyggelsen består mest av villor och radhus, men främst i centrala Hosjö förekommer även hyreshus. Ehuru vissa industrier och verksamheter finns på platsen är Hosjö främst ett ställe att bo på, så pendling till andra delar av Falun är mycket vanligt.

Delområden

Hosjö kan vidare delas in i olika delområden. Till dessa hör:

Butiker och samhällsservice

I området finns (2008) matvaruaffär, tobaksaffär, pizzeria, frisersalonger, skola, förskolor, bensinmack, ett birgittinerkloster med pensionatverksamhet, äldreboendet Hosjögården samt en bad- och värmebutik.

Industrier

Stadsdelen innehåller även en del industrier, vilka främst är belägna i Hosjö norra industriområde, Hosjö södra industriområde samt Skutuddens industriområde. Till de företag som har etableringar där (tillverkning, försäljning eller kontor) hör:

Hosjö församling

Huvudartikel: Hosjö församling

Hosjö utgjorde tidigare den västra delen av Vika socken. Hosjö bildade en annexförsamling under Vika församling. Församlingskyrkan i Hosjö kallades "Hosjö Kapell" och församlingen benämndes "Hosjö kapellförsamling". Numera är Hosjö församling utbruten ur det gamla Vika socken och hyser drygt 3000 invånare (2005). Hosjö kyrka är en faluröd träkyrka som färdigställdes år 1663 med hjälp av frivilligt arbete och gåvor från de boende i Hosjö. Församlingen omfattar även lands- och skogsbygd öster om Hosjös tätbebgyggelse.

Idrottsanläggningar

I västra Hosjö ligger Lindvallen, som är Korsnäs IF fotbolls hemmaarena. Vid Åsbo i nordost har Korsnäs IF skidklubb och Korsnäs IF orientering sin gemensamma klubbstuga Pumpen, från vilken ett 4,8 km långt elljusspår och ytterligare skidspår utgår. I Sundbornsåns fors i Hosjöholmen finns en kanotslalombana, som är en hemmafors för paddlare i Falu kanotklubb.

Pumpen

Pumpen är Korsnäs IF Skidklubbs och Kornäs IF Orienterings klubbstuga. Stugan byggdes under 1990-talet och invigdes 1994. Det ligger vid platsen för ett gammalt pumphus (därav namnet), som fick bli kvar som en del av den nya byggnaden. Området heter Åsbo. I klubbstugan finns omklädningsrum, dusch och bastu. Vissa perioder har man i stugan bedrivit viss kaféverksamhet öppen för allmänheten.

I Friluftsområdet Pumpen, som föreningarna kallar det på skyltar, ingår idag fyra ordinarie skidspår, varav ett elbelyst sådant. Elljusspåret är i sin fulla längd 4,7 kilometer. Det består av två slingor i skogen, 1 800 respektive 1 300 meter långa, samt av en 800 meter lång dubbelriktad sträcka som förbinder slingorna med klubbstugan. En kortare åkvariant av spåret, 3,4 km, innebär att 1 300 meters-slingan hoppas över. Elljusspåret är bitvis backigt, men skillnaden mellan högsta och lägsta punkt är bara omkring 50 meter[1]. Elljusspåret är markerat med gula kvadrater. Området närmast klubbstugan brukar när temperaturen tillåter konstsnöbeläggas vid dålig natursnötillgång. De lite längre bansträckningarna under den årliga ungdomsskidtävlingen Korsnäsloppet brukar till stora delar utnyttja elljusspåret.

Hagtäktspåret är ett 15,1 kilometer långt spår som uttnyttjar ett skogsvägnät öster om elljusspåret. Spåret löper på vägarna och vänder vid deras respektive ändpunkter. Elljusspåret ingår också som en del i detta spår. Den 300-400 meter långa förbindelsesträckan mellan elljusspåret och vägarna går direkt på skogsmark och kräver god snötillgång för att bli bra. När så inte är fallet prepareras vägnätet separat. Åker man bara på vägarna blir turen omkring en mil. Vid gården Hagtäkt, som ligger vid spårets sydöstra hörn och har gett det dess namn, nås då spåret med bil. Hagtäktspåret markeras med blåa kvadrater.

Dammen- och Fisklösenspåren, 10 respektive 18 kilometer långa, är spår som ännu finns på klubbens spårkartor men som sällan prepareras sedan Hagtäktspåret tillkom. De markeras med röda respektive gröna kvadrater.

Skogen i området är Korsnäsorienterarnas hemmaplan. Där bedriver orienteringsklubben ungdomsträningar och andra aktiviteter.

Förutom skidspåren utgår sedan 1990-talet också ett antal barmarksleder från Pumpen. De flesta av dessa, i synnerhet den längsta, Lostigen, har dock fått stora brister i skyltning och markering på senare år.

Skola

Hosjöskolan, som ligger i centrala Hosjö, är en kommunal låg- och mellanstadieskola. Högstadiet går stadsdelens ungdomar på Hälsinggårdsskolan.

Infrastruktur och kollektivtrafik

Riksväg 80 och Länsväg 266 går gemensamt genom Hosjö, men berör inte det övriga gatunätet annat än vid två trafikplatser . Före en omdragning på 1960-talet var det centrala Hosjös huvudstråk, Centralvägen, som var huvudvägen från Falun mot Hedemora och, sedan 1920-talet, Hofors. Dalatrafiks stadsbusslinjer 701 och 724 går ut till Hosjö. Linjerna 19 (Falun - Vika - Borlänge) och 20 (Falun - Hedemora) passerar också igenom. Genom Hosjö löper även Bergslagsbanan, vilken historiskt, då som Gävle-Dala Järnväg, haft hållplats i området ("Hosjö anhalt"). Hosjö fanns länge kvar som trafikplats i järnvägsnätet i form av linjeplats med anledning av stickspår till industrier och, längre tillbaka, med anledning av en lastkaj nedanför kyrkan, varifrån en smalspårig godsbana till Backa vid Danholn utgick. En större sekundär länsväg (W 854) förbinder just Hosjö med Backa, varifrån man tar sig vidare mot Sundborn och Svärdsjö.

Källor

  1. ^ Korsnäs IF Orienterings karta Hosjöbladet

Externa länkar

Gamla bilder från Hosjö