Hoppa till innehållet

Hyllning till Katalonien

Från Wikipedia

Hyllning till Katalonien (engelsk originaltitel: Homage to Catalonia) är en självbiografi av George Orwell som publicerades första gången 1938. Den fick dock större uppmärksamhet långt efter författarens död.

Boken behandlar George Orwells deltagande i spanska inbördeskriget, som började i juli 1936. Orwell reste i december till Barcelona som journalist på uppdrag av Independent Labour Party och träffade flera författare, bland annat Koestler, Malreaux, Hemingway.[1][2]

I januari reste han till fronten i Aragonien och anslöt sig till POUM-milisen på den republikanska sidan mot den fascistiska, som leddes av Francisco Franco.

George Orwell, pressbild 1933

Handlingen beskriver till en början det revolutionära samhälle som skapades i Katalonien direkt efter fascisternas revolt den 19 juli 1936 och senare striderna på fronten i Aragonien.

I januari 1937 gick Orwell med i POUM-milisen som fick militärutbildning vid Leninkasernen. Eftersom han var engelsman befriades han från skjututbildning (var brist på gevär), men deltog marschexercis på Plaza de España. Han tillbringade en vecka i kasernen innan ett nytt kompani skulle skickas till Alcubierre nära fronten.[3]

Situationen på den katalanska fronten var mycket dålig. POUM-milisen hade ont om vapen och de flesta var från första världskriget. Soldaterna kämpade mot kyla, hunger och löss och skottlossning från nationalisterna förekom endast sällan. Orwell tjänstgjorde vid den aragoniska fronten i 115 dagar, först i slutet på april fick han permission och kunde resa till Barcelona och träffa sin fru, Eileen Blair. När han återvände efter tre veckor träffades han av en krypskytt i halsen den 20 maj. Han fraktades till sjukhus Lleida, där han fick vård.

Interna konflikter

[redigera | redigera wikitext]

Orwell befann sig i Barcelona de första veckorna i maj då rebellregeringen med stöd av spanska kommunistpartiet, PCE förklarade POUM och anarkisternas fackförening CNT för olagliga. Gatustrider uppkom och medlemmar i dessa organisationer fängslades, Orwell gick under jorden och återvände senare till fronten.[4]

En stor del av boken ägnas åt den blodiga konflikten mellan anarkisterna och de stalinistiska kommunisterna i Barcelona våren 1937, där Orwell tveklöst tar de förras parti. Han redogör också för den förföljelse som stalinisterna senare genomförde av sina vapenbröder i inbördeskriget.

Stridande parter på den republikanska sidan

[redigera | redigera wikitext]

På den republikanska sidan stred flera fackliga organisationer CNT och UGT och vänsterpartier, PSOE, PCE och POUM med stöd av Kataloniens autonoma regering och Internationella brigaderna. Sovjetunionen levererade vapen till PCE. I maj 1937 utbröt gatustrider i Barcelona mellan den republikanska armén och POUM-milisen och CNT/FAI. POUM-sympatisörer och anarkister fängslades och Orwell och hans fru Eileen lyckades med nöd och näppe ta sig över gränsen till Frankrike. Detta försvagade den republikanska sidan, vilket Falangistpartiet utnyttjade.

Boken kom ut på engelska 1938, men publicerades i USA först 1952 och i Sverige på svenska först 1971 i översättning av författaren Ingemar Johansson. Dess klassikerstatus markeras av att flera upplagor senare har utkommit.

Här finns hela grunden för den frihetliga socialisten Orwells kritik av den auktoritära socialismen. Orwells kritiska ställningstagande mot Stalin gav senare upphov till verk som Djurfarmen och 1984.[5]

Boken fick först ett synnerligen ljumt mottagande. Den var för sin tid knappast politiskt korrekt. Det är först i efterhand som man har högskattat dess betydelse.

  1. ^ ”George Orwell's Prelude in Spain”. Läst 29 oktober 2017.
  2. ^ ”Recension Hyllning till Katalonien” Arkiverad 14 april 2016 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 29 oktober 2017.
  3. ^ Orwell 1984, sid. 11-19.
  4. ^ Orwell 1984, sid. 149-152.
  5. ^ ”Fascism”. Understanding George Orwell's Animal Farm. http://understandinganimalfarm.weebly.com/fascism.html. Läst 27 december 2016. 

Tryckta källor

[redigera | redigera wikitext]