Hyllning till Katalonien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hyllning till Katalonien (engelsk originaltitel: Homage to Catalonia) är en självbiografi av George Orwell som publicerades första gången 1938. Den fick dock större uppmärksamhet långt efter författarens död.

Boken behandlar George Orwells deltagande i spanska inbördeskriget, där han slogs inom POUM-milisen på den republikanska sidan mot den fascistiska, som leddes av Francisco Franco.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen beskriver till en början det revolutionära samhälle som skapades i Katalonien direkt efter fascisternas revolt den 19 juli 1936 och senare striderna på fronten i Aragonien. En stor del av boken ägnas åt den blodiga konflikten mellan anarkisterna och de stalinistiska kommunisterna i Barcelona våren 1937, där Orwell tveklöst tar de förras parti. Han redogör också för den förföljelse som stalinisterna senare genomförde av sina vapenbröder i inbördeskriget.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

Boken kom ut på engelska 1938, men publicerades i USA först 1952 och i Sverige på svenska först 1971 i översättning av författaren Ingemar Johansson. Dess klassikerstatus markeras av att flera upplagor senare har utkommit.

Här finns hela grunden för den frihetliga socialisten Orwells kritik av den auktoritära socialismen. Orwells kritiska ställningstagande mot Stalin gav senare upphov till verk som Djurfarmen och 1984.[1]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Boken fick först ett synnerligen ljumt mottagande. Den var för sin tid knappast politiskt korrekt. Det är först i efterhand som man har högskattat dess betydelse.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fascism”. Understanding George Orwell's Animal Farm. http://understandinganimalfarm.weebly.com/fascism.html. Läst 27 december 2016.