Lleida

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lleida, med La Seu Vella i bakgrunden
Lleida
Universitetet
Carrer Major
Sjöjungfrufontänen

Lleida (kastilianska: Lérida) är en stad i Katalonien (Spanien), med ungefär lika långt till Zaragoza som till Barcelona: 15 mil. Staden kallas ibland för Lérida även på svenska, vilket är den kastilianska benämningen, men sedan ett par decennier tillbaka är det katalanska Lleida officiellt namn. Detta till trots säger fortfarande många Lérida. Staden har cirka 140 000 invånare (2013)[1] och har länge varit en typisk arbetarstad.

Infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

På senare år har staden tagit stora steg framåt inom både industri och infrastruktur. Bland annat finns idag en järnvägsstation för höghastighetståg. Vägnätet har byggts ut under den senaste 20-årsperioden, med nya motorvägar och motortrafikleder.

Invandring[redigera | redigera wikitext]

Under ett antal år har byggindustrin blomstrat i Lleida. Bostadsområden har vuxit ut, samtidigt som standarden har höjts på ett påtagligt sätt. Invandringen av arbetskraft har accentuerat behovet av fler bostäder. För bara ett femtontal år sedan var det en relativt ovanlig syn att se till exempel afrikaner på stadens gator. Idag har Lleida en stor grupp invandrare från den afrikanska kontinenten, men arbetskraft har också kommit från Sydamerika och övriga Europa.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Staden ligger vid foten av de första stigningar som längre norrut till slut tornar fram som bergskedjan Pyrenéerna. På vintrarna kan det bli ordentligt kallt, med temperaturer som sjunker ned till under 15 minusgrader, även om det i regel varierar mellan ett par grader plus och ett par grader minus. Den täta dimman under vinterhalvåret är ett känt fenomen i Lleida med omnejd. På sommaren stiger temperaturen ibland till över 40 grader.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Staden har länge styrts av det Socialdemokratiska partiet.

Fruktodling[redigera | redigera wikitext]

Lleida-provinsen är ett stort och viktigt område för fruktodling, med odlingar av bland annat äpplen, päron och persikor. Vintrarna är dock för kalla för att exempelvis apelsin ska trivas. Under skördeperioden ökar stadens befolkning betydligt, med tillfälligt inflyttning av säsongsarbetare.

Språk[redigera | redigera wikitext]

I staden talas idag, på grund av invandringen, många olika språk. Det finns två officiella språk: katalanska och spanska. All undervisning i skolorna bedrivs numera på katalanska. På samma sätt är språket i den offentliga sektorn katalanska. Spanska är ett obligatoriskt ämne i skolorna. Det förra språket växer sig allt starkare också bland stadens invånare, även om invandrarsituationen gör att spanskan fortfarande är mycket stark. Processen för en fungerande normalisering av språket är långsam.

Symbol för staden[redigera | redigera wikitext]

En känd symbol för staden är den borg eller "slott" (castell) av sandsten som finns belägen på stadens högsta punkt. Nattetid är slottet upplyst och syns vida omkring. Direkta turistattraktioner är annars få i Lleida. I parken Els Camps Elisis (jämför Champs Elysées i Paris) finns Sjöjungfrufontänen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Territori > El municipi en xifres > Segrià > Lleida” (på katalanska). Idescat. http://www.idescat.cat/emex/?id=251207. Läst 21 september 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]