Lleida

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Lérida” leder hit. För en kommun i Colombia, se Lérida (kommun). För den kolombianska kommunens huvudort, se Lérida (ort).
Lleida
Lérida
Stad och kommun
Katedralen La Seu Vella i Lleida
Katedralen La Seu Vella i Lleida
Flag of Lleida.svg
Flagga
Escudo de Lérida.svg
Vapen
Land Spanien Spanien
Autonom region Katalonien Katalonien
Provins Lleida
Comarca Segrià
Höjdläge 167 m ö.h.
Koordinater 41°37′00″N 00°38′00″Ö / 41.61667°N 0.63333°Ö / 41.61667; 0.63333
Högsta punkt
 - höjdläge 346 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge 120 m ö.h.
Area 212,3 km²
Folkmängd 138 144 (2016)[1]
Befolkningstäthet 651 invånare/km²
Grundades 500-talet f.Kr.
Borgmästare Miquel Pueyo i París (ERC)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 25001-25008
Riktnummer 973
Geonames 6358863
Stadens läge i Spanien
Red pog.svg
Stadens läge i Spanien
Webbplats: www.paeria.es
Lleida, med La Seu Vella i bakgrunden.

Lleida (spanska: Lérida, occitanska: Lhèida) är en stad och kommun i provinsen Lleida i regionen Katalonien i nordöstra Spanien. Den är provinshuvudstad i provinsen Lleida. Staden hade 138 144 invånare 2016.[1]

Staden kallas ibland för Lérida även på svenska, enligt den kastilianska benämningen som var det enda officiella namnet under stora delar av 1900-talet.[förtydliga] Efter återgången till demokrati är det katalanskspråkiga namnet Lleida officiellt namn sedan 1984.[2] Staden har länge varit en typisk arbetarstad.[källa behövs]

Universitetet.
Carrer Major.
Sjöjungfrufontänen.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Lleida är belägen nära Kataloniens västra gräns, cirka 15 mil väster om Barcelona och ungefär lika långt öster om Zaragoza.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Staden ligger vid foten av de första stigningar som längre norrut till slut tornar fram som bergskedjan Pyrenéerna. På vintrarna kan det bli ordentligt kallt, med temperaturer som sjunker ned till under 15 minusgrader, även om det i regel varierar mellan ett par grader plus och ett par grader minus. Den täta dimman under vinterhalvåret är ett känt fenomen i Lleida med omnejd. På sommaren stiger temperaturen ibland till över 40 grader.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Staden har länge styrts av det socialdemokratiska Kataloniens socialistparti.

Ekonomi och infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

På senare år[när?] har staden tagit stora steg framåt inom både industri och infrastruktur. Bland annat finns idag en järnvägsstation för höghastighetståg. Vägnätet har byggts ut under den senaste 20-årsperioden[när?], med nya motorvägar och motortrafikleder. 2010 invigdes flygplatsen Aeroport Lleida-Alguaire.

Fruktodling[redigera | redigera wikitext]

Provinsen Lleida är ett stort och viktigt område för fruktodling, med odlingar av bland annat äpplen, päron och persikor. Vintrarna är dock för kalla för att exempelvis apelsin ska trivas. Under skördeperioden ökar stadens befolkning betydligt, med tillfällig inflyttning av säsongsarbetare.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Under ett antal år har byggindustrin blomstrat i Lleida.[förtydliga] Bostadsområden har vuxit ut, samtidigt som standarden har höjts på ett påtagligt sätt. Invandringen av arbetskraft har accentuerat behovet av fler bostäder. För bara ett femtontal år sedan[när?] var det en relativt ovanlig syn att se till exempel afrikaner på stadens gator. Idag har Lleida en stor grupp invandrare från den afrikanska kontinenten, men arbetskraft har också kommit från Sydamerika och övriga Europa.

Språk[redigera | redigera wikitext]

I staden talas idag, på grund av invandringen, många olika språk. I regionen Katalonien är katalanska, spanska och occitanska (aranesiska) de tre officiella språken. All undervisning i skolorna bedrivs dock numera på katalanska. På samma sätt är språket i den offentliga sektorn katalanska, och stadens egen webbplats presenterar (2016) alternativa versioner på spanska och engelska via Googles översättningsfunktion.[3] En motsvarande funktion – fast tvärtom[förtydliga] – görs på redaktionen hos provinsens ledande dagstidning Segre, en ursprungligen spanskspråkig tidning som 1997[4] startade en katalanskspråkig utgåva.[5]

Spanska är dock obligatoriskt ämne i skolorna. Invandringssituationen gör att spanskan fortfarande är mycket stark i regionen, även om katalanskan fått en starkare ställning under senare år.[när?] Processen för en fungerande normalisering av språket är långsam.[förtydliga]

Kultur[redigera | redigera wikitext]

En känd symbol för staden är den borg eller "slott" (castell) av sandsten som finns belägen på stadens högsta punkt. Nattetid är slottet upplyst och syns vida omkring. Direkta turistattraktioner är annars få i Lleida. I parken Els Camps Elisis (jämför Champs Elysées i Paris) finns Sjöjungfrufontänen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Instituto Nacional de Estadística. (Spanish Statistical Institute)” (på spanska). www.ine.es. http://www.ine.es/nomen2/index.do?accion=busquedaRapida&subaccion=&numPag=0&ordenAnios=ASC&nombrePoblacion=Lleida&botonBusquedaRapida=Consultar+selecci%25C3%25B3n. Läst 9 januari 2018. 
  2. ^ "VARIACIONES DE LOS MUNICIPIOS DE ESPAÑA DESDE 1842". archive.org (arkiverat från seap.minhap.gob.es, 2008). "Lleida su anterior nombre era Lérida. 18/04/1984". Läst 22 maj 2016. (spanska)
  3. ^ "Ajuntament de Lleida".[död länk] paeria.es. Läst 22 maj 2016. (spanska)
  4. ^ El català en els mitjans de communicació: situació actual i perspectives, sid 46. Generalitat de Catalunya, 2002. ISBN 84-7283-620-7. Läst 22 maj 2016. (katalanska)
  5. ^ Civil, Anna/Juan Alberto Alonso: "Estudi de cas: Comprendium". Arkiverad 13 juni 2013 hämtat från the Wayback Machine. uab.es. Läst 22 maj 2016. (katalanska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]