Spanska socialistiska arbetarpartiet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spanska socialistiska arbetarpartiet
Partido Socialista Obrero Español
Logotipo del PSOE.svg
Förkortning PSOE
Land Spanien Spanien
Generalsekreterare Pedro Sánchez Pérez-Castejón
Grundat 1879
Huvudkontor Ferraz, 70. 28008 Madrid
Antal medlemmar 460 000
Politisk ideologi Socialdemokrati
Politisk position Center-vänster
Internationellt samarbetsorgan Socialistinternationalen
Europeiskt samarbetsorgan Europeiska socialdemokratiska partiet (PES)
Politisk grupp i Europaparlamentet Gruppen S&D
Färg(er) Röd och vit
Webbplats
www.psoe.es
Spansk politik
Politiska partier
Val
Förre premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero.
Antal PSOE-ledamöter i parlamentet.

Spanska socialistiska arbetarpartiet, förkortat PSOE av Partido Socialista Obrero Español, är ett socialdemokratiskt parti i Spanien grundat 1879.

Partiet är det största oppositionspartiet i Spanien sedan Partido Populars maktövertagande i valet 2011. PSOE är en del av Europeiska socialdemokratiska partiet och är medlemmar i Socialistinternationalen.

PSOE:s regionala partisektioner innehar den regeringsmakten i Andalusien och Asturien, och sitter i den regionala regeringen tillsammans med Coalición CanariaKanarieöarna. I övriga autonoma regioner är PSOE största oppositionspartiet, bortsett från Baskien, Kantabrien och Katalonien, där det är det näst största oppositionspartiet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Pablo Iglesias grundade partiet i Madrid den 2 maj 1879 med syftet att organisera och representera arbetarrörelsens intressen. Partiet hade som mål att uppnå socialism enligt marxismens principer. PSOE ingick i den vänstermajoritet som vann valen till parlamentet i andra spanska republiken 1936. När generalen Francisco Franco tillsammans med högerkrafter ledde statskuppsförsöket mot republiken samma år, och inbördeskriget var ett faktum splittrades partier i tre falanger: en revolutionär marxistisk, en mer centristisk och en reformistisk.

Partiet förbjöds under diktaturen (från och med 1939) och tilläts återuppta sin verksamheter först 1977. År 1979 övergav partiet marxismen och anslöt sig till de andra europeiska socialdemokratiska partierna. Sedan demokratin återinfördes satt partiet i regeringsställning från 1982 till 1996, då den mångårige premiärminister Felipe Gonzalez, under vars styre den spanska demokratin framgångsrikt konsoliderats, tvingades avgå efter en rad skandaler och ersattes av en borgerlig regering under José María Aznar.

I valet 2004 kunde partiet återta makten från det borgerliga Partido Popular och partiledaren José Luis Rodríguez Zapatero blev Spaniens premiärminister. Zapatero regering kunde sitta kvar efter kongressvalet 2008 men efter nyvalet 2011 led PSOE sin största förlust sedan inbördeskriget, medan PP vann en absolut majoritet av platserna i parlamentet.

Generalsekreterare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]