IK Göta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Göta.
IK Göta
Hemort Stockholm, Sverige Sverige
Aktiv 1900-
Verksamhet Bandy
Handboll
Innebandy
Ishockey

IK Göta är en idrottsklubb, i Sverige, och bildades år 1900 av militärer på Göta livgarde (I 2) i Stockholm. Sägnen säger att klubben bildades i kvarteren kring Sibirien, ett område i Vasastan i Stockholm.

Klubben har ibland inofficiellt kallats Stockholms-Göta, för att skilja den från IF Göta ("Karlstads-Göta").

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

IK Göta har hittills erövrat 180 svenska mästerskapstecken individuellt och i lag, bland annat nio i ishockey för herrar, fyra i bandy för herrar och åtta i bandy för damer. Man har även haft stora framgångar i friidrott. Klubben har också haft framgångar med sektioner i sporter som Skidor, Skidorientering, Bowling, Dam- och flickfotboll. Under en period på 1980-talet hade man en sektion med Landhockey. Den verksamheten hade sitt ursprung ur föreningen Solhöjden från Spånga. Man deltog med lag i både Herr- och Damallsvenskan.

Idag har föreningen framgångsrika ungdomssektioner i ishockey, handboll och flickbandy, men även seniorverksamheten är betydande. IK Göta Dambandy gick dock 2001 samman med Hammarby IF, och laget kallade sig för IK Göta/Hammarby IF i seriesystemet, innan det upphörde att existera 2004.

Göta IK handboll har spelat 5 säsonger i handbollsallsvenskan. Första säsongen 1935/1936 då man vann kvalet till allsvenskan före IFK Örebro, Fram och Sanna. Det gick bra i allsvenskan för Göta som vann 4 matcher på raken. Slutplacering 3:e plats i serien. 2643 i publik på hemmamatcherna. Ekonomin i föreningen var dålig och nästa spelår begärde Göta att få spela i division 2. Det dröjde sedan till 1943-44 innan Göta IK återkom till handbollsallsvenskan. Även nu gick det bra och Göta kom trea i serien med 21 poäng, sex mindre än segrande Majorna.Publiken växte till 13370 personer. Göta spelade i allsvenskan till 1947 då man kom sist och degraderades. Efter detta har man inte lyckats ta sig tillbaka till högsta serien. Idag parkerar man på 37:e plats i maratontabell och på 77 poäng på 5 säsonger.

Götas ursprungliga hemvist var Östermalms IP men klubben har bedrivit verksamhet på många anläggningar i Stockholm genom åren. IK Götas träningsanläggningar idag är Stora Mossen i Bromma, Spånga IP i Spånga och Enskedehallen i Årsta.

Sektioner[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]