Id Software

Från Wikipedia
id Software
TypDotterbolag till Zenimax Media
Limited Liability Company
HuvudkontorRichardson, Texas, USA
NyckelpersonerRobert Duffy
Marty Stratton
BranschDatorspel
Antal anställda200+ (2011)[1]
Historik
Grundat1 februari 1991[2]
GrundareAdrian Carmack
John Carmack
Tom Hall
John Romero
Struktur
ModerbolagOberoende företag (1991-2009)
Zenimax Media Inc. (2009-)
Övrigt
Webbplatswww.idsoftware.com

id Software är ett amerikanskt datorspelsföretag baserat i Mesquite i Texas. Företaget grundades i februari 1991 av Adrian Carmack, John Carmack, Tom Hall och John Romero. id Software har utvecklat ett flertal väldigt populära FPS-titlar som varit tekniskt och grafiskt avancerade för sin tid (till exempel Doom- och Quake-serien), och är ett inflytelserikt och respekterat datorspelsföretag. Företagets spelmotorer är dessutom mycket populära i sig, och licensieras ofta ut till andra spelutvecklare.

Första delen av namnet, "id" (latin för det), kommer från Freuds teorier om det mänskliga detet, det vill säga den del av oss som innehåller rena känslor.[källa behövs]

Den 24 juni 2009 köpte ZeniMax Media företaget.[3] Den 21 september 2020 meddelade Microsoft att företaget köper ZiniMax Media och därmed också id Software.

Spel utvecklade av id Software[redigera | redigera wikitext]

Spel utvecklade av externa spelutvecklare[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dangerous Dave är John Romeros soloprojekt före skapandet av Id, men Id Software producerade dess första uppföljare, och det räknas ibland som Id Softwares första speltitel. Senare gjordes inte längre några Dangerous Dave-uppföljare av Id, inte heller senare Catacomb-spel.
  2. ^ Omsläppt som Catacomb 3-D: The Descent.
  3. ^ Id Anthology är en sammanställning som består av samtliga Id Software-spel, med undantag för spelserierna Heretic och Hexen. Eftersom endast 10.000 exemplar gjordes är den högst eftertraktad av spelsamlare.
  4. ^ Towers of Darkness: Heretic, Hexen & Beyond är en sammanställning som innehåller Heretic: Shadow of the Serpent Riders, Hexen och Hexen: Deathkings of the Dark Citadel.
  5. ^ Quake: The Offering är en sammanställning som innehåller det ursprungliga spelet Quake och de två expansionspaketen.
  6. ^ Quake II: Quad Damage är en sammanställning som innehåller Quake II, de två expansionspaketen och Quake II Netpack I: Extremities.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]