John Romero

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
John Romero
Född28 oktober 1967 (52 år)
Colorado Springs, Colorado
Yrke/uppdragDatorspelsutvecklare

John Romero, född 28 oktober 1967 i Colorado Springs, är grundare av id Software och en av huvudmännen bakom titlar som Wolfenstein 3D, Doom och Quake. Han började programmera samt designa till Apple II under tidigt 80-tal och höll sig uteslutande till denna, tills han senare började jobba på Softdisk, där han senare träffade Tom Hall, John Carmack och Adrian Carmack. Han övertygade dessa män att de skulle starta ett företag och id Software skapades.

Romero lämnade id efter framgångarna med Quake för att bilda företaget Ion Storm tillsammans med Tom Hall. Där började han producera och designa spelet Daikatana. Det skulle släppas sent 1997, men blev försenat och kom inte till butikerna förrän tidigt 2000. På grund av sin ovanligt långa utvecklingscykel var spelet något "efter sin tid" och fick utstå mycket dålig kritik från spelpressen, som än idag har roligt åt Romero för denna blunder.

Efter att Halls spel Anachronox blev klart lämnade de Ion Storm för att starta Monkeystone Games, ett mindre företag fokuserat på spel för mobiltelefoner. Sent 2003 gick Romero över för att jobba med Midway och spelet Gauntlet: Seven Sorrows. Windowsversionen lades efter ett tag ner, och i juni 2005 slutade Romero på Midway. Idag jobbar han med ett nytt projekt och ett nytt företag, det finns idag inga nyheter om dessa två.[uppdatering behövs] Han och Tom Hall har dock efter 15 år gått skilda vägar.

Var tidigare tillsammans med Stevie Case, alias Killcreek som även hon arbetade på Ion Storm. Förhållandet tog slut och Romero träffade en rumänsk kvinna över internet, de gifte sig senare och bodde tillsammans i USA men skilde sig. Numera är han gift med Brenda Romero.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]