Identitetsstöld

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Identitetsstöld eller identitetsintrång,[1] är obehörig användning av någon annans identitetsuppgifter, såsom identitetsbevis, till exempel legitimation eller lösenord.

Termen är i juridisk mening felaktig, eftersom en identitet inte är en materiell tillhörighet utan en immateriell företeelse, vilken således inte kan stjälas. Begreppet motsvaras i korrekt juridisk terminologi närmast av brottsrubriceringar såsom egenmäktigt förfarande, missbruk av urkund, urkundsförfalskning, och bedrägeri.

Identitetsstöld är ganska utbrett i vissa länder såsom Storbritannien där det enligt en rapport 2008[2] uppgick till 1,2 miljarder pund årligen, plus mörkertal. I USA skulle det uppgått till 15 miljarder dollar 2006,[2] en minskning från 47 miljarder (varav 74% med stulna kontokort) 2003, efter att åtgärder vidtagits. I siffrorna inkluderas identitetsstölder via kontokort och andra handlingar som är tänkta att bevisa någons identitet vid köp och andra transaktioner. Båda länder har traditionellt haft svaga krav på legimationshandlingar, för att värna den personliga integriteten.

Identitetsstöld kriminaliserades i Finland år 2015 genom en ny paragraf i strafflagen (38 kap. Om informations- och kommunikationsbrott, 9 b § Identitetsstöld). Den som för att vilseleda använder annans personuppgifter och därmed orsakar ekonomisk skada eller mer än ringa olägenhet för den som uppgifterna gäller skall dömas till böter.[3] Tidigare var identitetsstöld straffbart endast enligt bestämmelser om bedrägeri, ärekränkning eller andra relaterade brott.

Det är inte så utbrett i Sverige, bland annat för att endast svenska fullgoda legimationshandlingar godkänns och att bankerna har ett system för stöldkontroll av dem, samt för att legimation eller PIN-kod för det mesta krävs för kontokort. Bedrägerier baserade på stulna eller förfalskade kontokort har ökat i Sverige på senare år. Stulna PIN-koder för kontokort är ett identitetsbevis och har använts mer och mer även i Sverige för att lura till sig pengar. En variant som förekommer är identitetsstöld vid brott, där en person som arresteras på bar gärning uppger en annans identitet och har ingen eller stulen legimationshandling. Det har hänt att svensk polis har falskvittnat om att samma person arresterades och satt i domstolen.[4]

En annan typ av identitetsbevis är brev. Brev som skickas till någons folkbokföringsadress anses ha kommit till denne, och kan i viss mån användas som identitetsbevis. En vanlig typ av bedrägeri är att beställa kontokort och varor från internet till en främmande person och sedan stjäla det ur dennes brevlåda.[5]

Som identitetsstöld räknas också att använda annans identitet på sociala medier.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Justitiedepartementet (18 december 2013). ”Stärkt skydd mot bluffakturor och identitetsstöld”. Pressmeddelande.  Arkiverad från originalet den 9 maj 2015.
  2. ^ [a b] Källa i engelska WP
  3. ^ ”Lag om ändring av strafflagen 368/2015”. 10 april 2015. http://finlex.fi/sv/laki/alkup/2015/20150368. Läst 9 september 2015. 
  4. ^ Alen, 22, dömdes oskyldig
  5. ^ https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Bedrageri/Identitetsstold---Skydda-dig/
  6. ^ http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/2014/ja-till-straff-for-identitetsstold/