Ika Nord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ika Nord
Född Ulrika Christina Elisabeth Nord
29 april 1960 (55 år)
Sverige Halmstad, Sverige
Betydande roller
Ika i rutan
Ikas TV-kalas
Tomtemaskinen (Findus)
IMDb

Ulrika Christina Elisabeth Nord,[1] känd som Ika Nord, född 29 april 1960 i Halmstad, är en svensk skådespelare och mimare. Hon har bland annat uppmärksammats via barnprogrammen Ika i rutan och Ikas TV-kalas samt som katten Findus i Tomtemaskinen.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ika Nord fick klassisk balettundervisning i Halmstad från det hon var sex år tills hon var sjutton. Ett par år senare började hon studera i ParisConservatoire National de l’Art du Mime, därefter Matt Mattox Jazz Art Dance School, École de Mime Étienne Decroux och L’Atelier de Théâtre Robert Cordier. Efter 1983 har hon fortsatt sin utbildning, bland annat i workshops i Kanada, Frankrike, Spanien och USA.

Ika Nord arbetar och framträder som artist inom många olika områden. Med Halmstads Teater-ensemble har hon gjort Puck i En midsommarnattsdröm, Olivia i Trettondagsafton och Claire i Jungfruleken, hon har framträtt i roller i Barcelona, Paris och Amsterdam, spelat gatuteater i ett flertal europeiska städer, undervisat på till exempel Rigas Nationalteater, Dockteatern Långa näsan vid Stockholms stadsteater, École Nationale de l’Art du Mime i Paris och Helsingborgs kulturgymnasium.

Som regissör och koreograf har Nord arbetat för bland annat SVT kanal 1 Drama och Berns Salonger, och exempel på helt egna produktioner är "Every man and every woman is a star", "Teaterkalas med Ika och Åke" och "Apan". Hon har samarbetat med bland annat Göteborgssymfonikerna och Musik i Väst i olika musikföreställningar. 1993 fick hon svenska teaterkritikernas barn- och ungdomspris för rollen som katten Findus i TV:s julkalender "Tomtemaskinen". Mest känd är hon nog som den livliga och påhittiga tjejen i "Ika i rutan".

År 2008 medverkade hon i Tomas Alfredsons filmatisering av Låt den rätte komma in i rollen som Virginia.

Ika Nord verkar idag som skådespelare, mimartist, clown och regissör.

Stil[redigera | redigera wikitext]

Ika Nord beskrivs som en originell kvinnlig artist.[1] Själv säger hon: "Allt jag gör handlar om hur man förbättrar världen på roligast möjliga sätt."[3]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Ika Nord. Dansenshus.se. Läst 2011-12-19.
  2. ^ Ika NordSvensk Filmdatabas
  3. ^ Jörgen Löwenfeldt: "Pjäsen där dysterheten är bannlyst". NT.se, 10 september 2008. Läst 2011-12-19.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg P culture.svg Flag of Sweden.svg Denna biografiska artikel om en svensk skådespelare behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.