Pettson och Findus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pettson och Findus
Husvegg, Karin Beate Nosterud.jpg
Vägg med ett porträtt av Pettson och Findus
Information
FörfattareSven Nordqvist
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
GenreBarn
Utgiven1984-[1]

Pettson och Findus är en barnboksserie, skriven av Sven Nordqvist och inledd 1984. Huvudpersoner är gubben Pettson och hans talande katt Findus. Flera filmatiseringar och teaterpjäser har gjorts av böckerna.

Detaljrika illustrationer och en ofta inbyggd ordlek samt humor i texten kan vara en orsak till böckernas stora popularitet, då läsningen ofta anses tillföra den vuxne uppläsaren något utöver samvaron vid läsningen. Sven Nordqvist arbetade på en reklambyrå i Halmstad när han första gången började teckna Pettson och Findus.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pettson är en påhittig gubbe som lever tillsammans med sin katt Findus och några höns. Berättelserna handlar om deras gemensamma liv. Pettson och Findus kan prata med varandra. För Pettson är Findus mer som ett barn som gillar att busa och leka. Han kan även gå på bakbenen som en människa.

Pettson och Findus bor på en gård på landet. I huset bor även så kallade mucklor, varelser som Findus kan se och kommunicera med, men som Pettson inte ser. Närmsta grannen Gustavsson kommer förbi då och då för att låna verktyg eller bara prata. Gustavsson har en hund och i flera böcker kan man känna en rivalitet mellan Pettson och Findus jämte Gustavsson och hans hund. Tydligast är den i Rävjakten där Pettsons värderingar inte stämmer med Gustavssons, vad gäller att hindra en räv från att ta höns.

I början av filmen "Kattonauten" kallar grannen fru Andersson Pettson för Pettersson. När Findus började kalla honom för Pettson började grannarna också kalla honom för det och han blir känd som Pettson.

Med vissa ledtrådar i handlingen, där till exempel rymdhunden Lajka och Gustaf VI Adolf förekommer, kan man sluta sig till att Pettson och Findus utspelar sig under 1950- och 1960-talen.

Mucklor[redigera | redigera wikitext]

Mucklor är små djur i Pettson och Findus-böckerna, filmerna och spelen. De kan endast ses av katten Findus. Mucklor är inte särskilt intelligenta, men de brukar vara mycket bestämda i sina få idéer. Några av dem är mycket störningskänsliga. De är finurliga och busar gärna med Pettson genom att knycka en strumpa eller två, eller flytta en bok från ett ställe till ett annat. Om man tittar noga är de med på många av bilderna även om de sällan nämns i texten.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Böckerna om Pettson och Findus är utgivna på Bokförlaget Opal. De sammanlagt 17 bilderböckerna började ges ut 1984 och har enligt förlaget sålts i 3 miljoner exemplar på svenska, samt översatts till 47 språk till och med år 2015.[2] Total försäljning inklusive utlandet är över 13 miljoner böcker, där Tyskland är den största marknaden.

Ljudböcker[redigera | redigera wikitext]

Böckerna om Pettson och Findus finns även som ljudböcker, upplästa av Helge Skoog och utgivna av Gammafon.

  • Pettson i Pannkakstårtan och När Findus var liten och försvann
  • Pettson i Pettson tältar och Kackel i grönsakslandet
  • Rävjakten & Pettson får julbesök
  • Stackars Pettson och Tuppens minut
  • Massor av äventyr med Pettson o Findus (som innehåller sagorna När Findus var liten och försvann, Kackel i grönsakslandet, Tuppens minut, Pannkakstårtan, Pettson tältar, Stackars Pettson och Rävjakten.)
  • Tomtemaskinen

Dramatiseringar och intervjuer med Sven Nordqvist finns samlade i en box med 3 cd-skivor

Övriga produktioner[redigera | redigera wikitext]

Julkalender[redigera | redigera wikitext]

1993 års julkalender i Sveriges Television hette Tomtemaskinen. Sven Nordqvist blev tillfrågad att komma med idéer till detta årets julkalender, som skulle handla om Pettson och Findus (dessa kom att spelas av Ingvar Hirdwall respektive Ika Nord), något han också gjorde.

Nordqvist skrev dock inte alla avsnitt själv. Dels kände han att det var för krävande att skriva 24 avsnitt, och han menade att det skulle vara som att skriva 24 böcker på en begränsad tid. Dels menade han att manusförfattarna ibland ändrade hans idéer. Sven Nordqvist skrev senare en bok med samma namn som publicerades 1994.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Om Pettson och Findus finns även en animerad TV-serie och flera långfilmer, producerade av Happy Life. Rösterna gjordes av bl.a. Tord Peterson.

Serier[redigera | redigera wikitext]

Pettson och Findus har även gjorts i en serieversion. Den tecknades av Sören Axén och publicerades i Egmonts pysseltidning Pettson och Findus.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett flertal datorspel med Pettson och Findus, producerade av Alfabeta Gammafon Multimedia och Sven Nordqvist, samt några senare som är producerade av Pan Vision.

Sånger[redigera | redigera wikitext]

Bröderna Slut har gjort sex skivor med sånger från olika musikaler om Pettson och Findus.

Tony Könberg & Oskar Brusell Gabrielsson har släppt ytterligare en skiva centrerad kring Pettson och Findus.

  • Pettsons Gård

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Pettson och Findus". NE.se. Läst 29 november 2014.
  2. ^ "Pettson och Findus fyller 30 år! Det firas med ny bok". Arkiverad 4 december 2014 hämtat från the Wayback Machine. Opal.se, 14 november 2013. Läst 29 november 2014.