Pettson och Findus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pettson och Findus
Pettson och Findus.JPG
Fanny Wistrand (Findus) och Sven Hedman (Pettson) sjunger och spelar under lanseringen av Sjung med Pettson och Findus.
Information
FörfattareSven Nordqvist
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
GenreBarn
Utgiven1984-[1]

Pettson och Findus är en barnboksserie, skriven av Sven Nordqvist och inledd 1984. Huvudpersoner är gubben Pettson och hans talande katt Findus. Flera filmatiseringar och teaterpjäser har gjorts av böckerna.

Detaljrika illustrationer och en ofta inbyggd ordlek samt humor i texten kan vara en orsak till böckernas stora popularitet, då läsningen ofta anses tillföra den vuxne uppläsaren något utöver samvaron vid läsningen. Sven Nordqvist arbetade på en reklambyrå i Halmstad när han första gången började teckna Pettson och Findus.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pettson är en påhittig gubbe som lever tillsammans med sin katt Findus och några höns. Berättelserna handlar om deras gemensamma liv. Pettson och Findus kan prata med varandra. För Pettson är Findus mer som ett barn som gillar att busa och leka. Han kan även gå på bakbenen som en människa.

Pettson och Findus bor på en gård på landet. I huset bor även så kallade mucklor, varelser som Findus kan se och kommunicera med, men som Pettson inte ser. Närmsta grannen Gustavsson kommer förbi då och då för att låna verktyg eller bara prata. Gustavsson har en hund och i flera böcker kan man känna en rivalitet mellan Pettson och Findus jämte Gustavsson och hans hund. Tydligast är den i Rävjakten där Pettsons värderingar inte stämmer med Gustavssons, vad gäller att hindra en räv från att ta höns.

I början av filmen "Kattonauten" kallar grannen fru Andersson Pettson för Pettersson. När Findus började kalla honom för Pettson började grannarna också kalla honom för det och han blir känd som Pettson.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Pettson, egentligen Pettersson, är en gubbe som trots sin ålder är pigg och påhittig. Pettsons bakgrund är relativt outforskad men genom bakgrundsdetaljer och tillbakablickar går det att lista ut att gården förmodligen är hans barndomshem då man i filmen Glömligheter får reda på att han som barn lärde sig simma tillsammans med grannen Gustavsson i sjön där de bor. I en episod zoomar kameran in på ett familjeporträtt på Pettsons nattduksbord där Pettson som barn syns posera med vad som kan antas vara sina föräldrar, syster, och storebror Alfred framför huset. Förutom katten Findus och hönorna bor han själv på gården. Pettson tillbringar gärna tid i snickarboden där han uppfinner mer eller mindre fantastiska uppfinningar. Pettsons tydligaste kännetecken är den höga, gula hatt han alltid bär och de små runda glasögonen som vilar på hans stora näsa. Den svenska rösten till Petsson görs av Tord Peterson.
 • Findus är en ovanlig bondkatt som kan gå på bakbenen och tala med Pettson och hönorna. Findus var en gåva till Pettson från fru Andersson som tyckte att han behövde sällskap. Namnet har han fått eftersom det var i en tom låda Findus Gröna ärtor han kom i och sedermera använde som säng första tiden. Findus har en livlig fantasi och ställer ofta till med bus och har under seriens gång blivit mer som ett barn för Pettson. Findus har en stark förkärlek till pannkakor och prickekorvsmackor.
 • Prillan är högsta hönset bland hönorna och är ofta oense med Findus. Prillan har ofta starka åsikter och viker sig sällan, hon gillar likt de andra hönorna att handarbeta och dricka kaffe. Den svenska rösten gjordes av Mona Seilitz.
 • Gustavsson är Pettson och Findus närmsta granne som tillsammans med sin fru Elsa bedriver jordbruk med mjölkkor och höns. Gustavsson är jägare och ses ofta vara ute och promenera med sin jakthund. Gustavsson och Pettson är båda uppvuxna i byn och de hjälps ofta åt med saker, även om Gustavsson ibland kan reta Pettson för hans "tokigheter".
 • Elsa Gustavsson är Gustavssons milda fru som till skillnad från sin make är snäll mot Pettson och Findus.
 • Axel Gustavsson är paret Gustavssons vuxne son som ibland hjälper Pettson med fysiskt jobbiga saker såsom att skotta snö.

Mucklorna[redigera | redigera wikitext]

Mucklor är små djur i Pettson och Findus-böckerna, filmerna och spelen. De kan endast ses av katten Findus. Mucklor är inte särskilt intelligenta, men de brukar vara mycket bestämda i sina få idéer. Några av dem är mycket störningskänsliga. De är finurliga och busar gärna med Pettson genom att knycka en strumpa eller två, eller flytta en bok från ett ställe till ett annat. Om man tittar noga är de med på många av bilderna även om de sällan nämns i texten.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Böckerna om Pettson och Findus är utgivna på Bokförlaget Opal. De sammanlagt 17 bilderböckerna började ges ut 1984 och har enligt förlaget sålts i 3 miljoner exemplar på svenska, samt översatts till 47 språk till och med år 2015.[2] Total försäljning inklusive utlandet är över 13 miljoner böcker, där Tyskland är den största marknaden.

Ljudböcker[redigera | redigera wikitext]

Böckerna om Pettson och Findus finns även som ljudböcker, upplästa av Helge Skoog och utgivna av Gammafon.

 • Pettson i Pannkakstårtan och När Findus var liten och försvann
 • Pettson i Pettson tältar och Kackel i grönsakslandet
 • Rävjakten & Pettson får julbesök
 • Stackars Pettson och Tuppens minut
 • Massor av äventyr med Pettson o Findus (som innehåller sagorna När Findus var liten och försvann, Kackel i grönsakslandet, Tuppens minut, Pannkakstårtan, Pettson tältar, Stackars Pettson och Rävjakten.)
 • Tomtemaskinen

Dramatiseringar och intervjuer med Sven Nordqvist finns samlade i en box med 3 cd-skivor

Pettson och Findus gård[redigera | redigera wikitext]

Pettson och Findus gård på Julita gård.

Julita gård har man tillsammans med Sven Nordqvist byggt upp Pettson och Findus gård baserat på illustrationerna i böckerna. Författaren själv har tillverkat några möbler och inredningsdetaljer. Allt på gården har utförts i 2/3-skalan, anpassad till barnens storlek.[3]

Övriga produktioner[redigera | redigera wikitext]

Julkalender[redigera | redigera wikitext]

1993 års julkalender i Sveriges Television hette Tomtemaskinen. Sven Nordqvist blev tillfrågad att komma med idéer till detta årets julkalender, som skulle handla om Pettson och Findus (dessa kom att spelas av Ingvar Hirdwall respektive Ika Nord), något han också gjorde.

Nordqvist skrev dock inte alla avsnitt själv. Dels kände han att det var för krävande att skriva 24 avsnitt, och han menade att det skulle vara som att skriva 24 böcker på en begränsad tid. Dels menade han att manusförfattarna ibland ändrade hans idéer.[källa behövs] Sven Nordqvist skrev senare en bok med samma namn som publicerades 1994.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Animerade filmer[redigera | redigera wikitext]

Om Pettson och Findus finns även en animerad TV-serie och fyra animerade långfilmer, producerade av Happy Life. Rösterna gjordes av bl.a. Tord Peterson.

Halvanimerade spelfilmer[redigera | redigera wikitext]

Flera spelfilmatiseringar som blandar levande skådespelare med den animerade Findus, har producerats i Tyskland av Tradewind Pictures. I filmerna spelar Stefan Kurt Pettson vars svenska röst gjorts av bland annat Claes Månsson.

De första tre filmerna innehåller material från Nordqvists böcker medan den senaste filmen Die Mucklas... und wie sie zu Pettersson und Findus kamen bygger på ett originalmanus av Thomas Springer och Helmut Webber och introducerar mucklorna och handlar om hur de hittade till Pettsons hus.

Serietidningar[redigera | redigera wikitext]

Pettson och Findus har även gjorts i en serieversion. Den tecknades av Sören Axén och publicerades i Egmonts pysseltidning Pettson och Findus.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett flertal datorspel med Pettson och Findus, producerade av Alfabeta Gammafon Multimedia och Sven Nordqvist, samt några senare som är producerade av Pan Vision.

Sånger[redigera | redigera wikitext]

Bröderna Slut har gjort sex skivor med sånger från olika musikaler om Pettson och Findus.

Tony Könberg & Oskar Brusell Gabrielsson har släppt ytterligare en skiva centrerad kring Pettson och Findus, Pettsons Gård.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Pettson och Findus". NE.se. Läst 29 november 2014.
 2. ^ "Pettson och Findus fyller 30 år! Det firas med ny bok". Arkiverad 4 december 2014 hämtat från the Wayback Machine. Opal.se, 14 november 2013. Läst 29 november 2014.
 3. ^ ”Barn och Familj”. Nordiska museet. 31 januari 2013. Arkiverad från originalet den 13 augusti 2020. https://web.archive.org/web/20200813144043/https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard/besok-oss/barn-och-familj. Läst 14 september 2020. 
 4. ^ ”Die Mucklas und wie sie zu Pettersson und Findus kamen”. https://www.mdietrich.com/filme/die-mucklas/. Läst 24 juli 2021.