Improvisationsteater

Från Wikipedia
Improvisationsteater under Strindbergsårets sista dag, den 20 januari 2013 i Kulturhuset i Stockholm. Gerhard Hoberstorfer, Shima Niavarani och Leif Andrée.

Improvisationsteater är teater utan manuskript, en utbredd konst- och humorform som utövas i många länder. Det finns flera olika former, till exempel teatersport, långform, kortform och improcomedy.

Keith Johnstone introducerade improvisationsteater i Sverige under 1980-talet. I USA är det mest Del Close som förknippas med konstformen.

I Sverige finns det ett antal olika teatrar och humorgrupper som håller på med improvisationsteater; så som Stockholms improvisationsteater, Presens Impro, Improvisation & Co, http://www.teaterimpuls.se/, Improvisationsstudion, International Theater Stockholm och Mind Melt. Dessa teatrar sysslar enbart med improviserad teater.

I USA är improvisationsteater mer känt som en humorform än teaterform. Där använder sig komiker ofta av formen för att ta fram humor i sketcharbete. Saturday Night Live (SNL) är ett sketchprogram i USA där många av komikerna har uppkommit genom improvisationskomik. SNL i sin tur hämtar många av sina aktörer från Second City, en närmast komikerfabrik i Chicago som utvecklats ur teatergruppen The Compass vilken startades av Paul Sills. Paul Sills var son till Viola Spolin som går under epitetet improvisationsteaterns urmoder i USA.

Helge Skoog och Suzanne Osten lanserade Teatersport på 1980-talet. Teatersport spelades på Stockholms Stadsteater 1978 till 1982 och rönte stor framgång.[källa behövs] Teatrar utmanade varandra på lekfullt framförda improvisationer. Dramaten, Fria Proteatern, Turteatern med flera var teatrar som var med – i vilkas lag ingick skådespelare som Helge Skoog, Pia Johansson, Per Eggers, Ulla Skoog, Tomas Bolme, Peder Falk, Lennart R Svensson, Sven Wollter, Marvin Yxner, med flera.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]