Improvisationsteater

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Improvisationsteater under Strindbergsårets sista dag, den 20 januari 2013 i Kulturhuset i Stockholm. Gerhard Hoberstorfer, Shima Niavarani och Leif Andrée.

Improvisationsteater är teater utan manuskript och är en utbredd konstform över hela världen. Det finns flera olika former, till exempel teatersport och lajv. Teatersport är kanske den i Sverige mest kända formen och det finns en rad olika andra varianter och former av improvisationsteater både för scen, radio och tv.

Keith Johnstone introducerade improvisationsteater i Sverige under 80-talet tillsammans med Helge Skoog och Suzanne Osten. Teatersport spelades på Stockholms Stadsteater 1978 till 1982 och rönte stor framgång.[källa behövs] Teatrar utmanade varandra på lekfullt framförda improvisationer. Dramaten, Fria Proteatern, Turteatern med flera var teatrar som var med – i vilkas lag ingick skådespelare som Helge Skoog, Pia Johansson, Per Eggers, Ulla Skoog, Tomas Bolme, Peder Falk, Lennart R Svensson, Sven Wollter, Marvin Yxner, med flera.

Referenser[redigera | redigera wikitext]