In dulci jubilo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
In dulci jubilo
OriginalspråkLatin
Tyska

In dulci jubilo är en s.k. "makaronisk" julpsalm, d.v.s. skriven på en blandning av svenska och latin. Sången är först känd på tyska och latin, "In dulci jubilo nun singet und seid froh" och anses härstamma från 1300-talet och vara skriven eller nedtecknad av professorn Petrus Dresdensis i Prag. En svensk översättning av den tyska versionen kom 1582. Psalmen börjar i krubban i stallet och slutar i himlens glädje.


Melodin (E-dur, ¾) finns i en handskrift från 1400-talets början, men antas vara minst lika gammal som texten, den kom i tryck i Sverige 1582 i sångboken "Piae Cantiones". Det är för övrigt just denna melodi som spelas av det konstfärdigt utformade astronomiska uret i Lunds domkyrka från 1400-talet. Enligt 1921 års koralbok med 1819 års psalmer användes samma melodi till psalm nr 68 vilken i 1986 års psalmbok anges vara en "medeltida julvisa från 1533".

Psalmen finns med i Göteborgspsalmboken 1650 och 1695 års psalmbok. I samma version togs psalmen in i 1937 års psalmbok, men inte bland de andra julpsalmerna, utan under rubriken "Hymner och sånger" i slutet av psalmboken.

I 1986 års psalmbok har Jan Håkan Åberg både bearbetat de svenska raderna något och gjort en helsvensk översättning som står efteråt (med notering att texten inte är avsedd att sjungas eftersom psalmen är avsedd att sjungas på "makaroniska").

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikisource
Texten till In dulci jubilo finns på Wikisource.