Intelligenstest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fråga från intelligenstest av typen Ravens matriser.

Ett intelligenstest, eller IQ-test, är ett psykologiskt test som avser att mäta intelligens. Ofta redovisas resultatet som en intelligenskvot (IQ), som är ett normerat mått på resultatet av intelligenstest, där 100 motsvarar genomsnittet i en åldersgrupp. Även andra skalor förekommer.

Det första intelligenstestet i modern mening utvecklades i Frankrike av Alfred Binet i början av 1900-talet. En variant av detta test, som går under namnet Stanford-Binet används fortfarande. IQ-testers utformning standardiseras enligt Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) så att IQ-värdet utgör en sammanvägning av flera olika typer av intelligenser och intelligensfaktorer.

IQ-tester utformas så att de i hög grad mäter generell intelligens (g-faktorn), det vill säga ett värde som många skolbetyg och resultaten av många olika sorters intelligenstester är korrelerade med. Ravens matriser anses vara den metod som bäst mäter g-faktorn.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Intelligenstest har fått mycket kritik beroende på det sättet det mäter intelligens på. Att kunna se mönster, det vill säga att ha en god logisk förmåga, är det huvudsakliga momentet inom IQ-test. Problemet är att det inte finns en exakt betydelse för vad intelligens är och dess innebörd kan variera utifrån olika kulturer. Hur intelligenstest bör utformas, vad de ska mäta och hur de individuella resultaten ska bedömas är en kontroversiell fråga inom psykologin och ibland även en ideologisk fråga. De flesta är dock överens om att instrumenten är trubbiga och alla mäter mindre delar av allt det som vi kallar intelligens.

Några intelligenstest[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]