Nassim Nicholas Taleb

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nassim Nicholas Taleb
Taleb's picture 001.png
Född1960
Amioûn
NationalitetUSA
Alma materUniversitetet i Paris, Paris Dauphine University, Wharton School och University of Massachusetts Amherst Blue pencil.svg
SysselsättningFilosof, författare, universitetslärare, matematiker[1], essäist, nationalekonom
ArbetsgivareNew York University
University of Massachusetts Amherst
ReligionGrekisk-ortodoxa kyrkan
FöräldrarNajib Taleb[2]
Redigera Wikidata

Nassim Nicholas Taleb, född 1960, är doktor i ekonomi och författare av de populärvetenskapliga böckerna Fooled by Randomness, The Black Swan, The Bed of Procrustes och Antifragile. Taleb är känd för sina teorier om osäkerhet och oväntade händelser, och hur individer och organisationer bör förhålla sig till dessa.

Talebs familj härstammar från Libanon. Konflikterna i området och de oväntade dramatiska händelser som följde var enligt Taleb själv av betydande vikt för hans idéer och tankesätt kring risk och osäkerhet. Taleb studerade senare sannolikhetslära och handel i Frankrike och USA, samt arbetade som handlare (floor trader) på börsen i Chicago. Taleb kom senare att starta sin egen Hedgefond baserad på samma idéer och filosofi som han utvecklar i sina böcker. Talebs rykte växte betydligt efter 2008, då han korrekt förutsade att det amerikanska låneföretaget Fannie Mae skulle komma att kollapsa på grund av sin illa balanserade portfölj.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

Dessa termer använder Nassim Taleb när han beskriver sin filosofi:

  • Svart svan (black swan) - en oväntad händelse med extrema konsekvenser som sker utan varning och är omöjlig att förutse.
  • Skin in the game - vad en aktör måste ha för att sträva emot de gemena bästa alternativet. Till exempel en helikopterpilot har så kallat skin in the game då han själv är med i helikoptern han flyger och man kan då anta att han tar ansvar och utför sin uppgift på säkrast vis. Motalternativet kan vara bankirerna på Wall Street som, oavsett risk de tar, blir utlösta av staten i slutändan. Detta ska då förklara varför vissa tar obefogade risker.
  • Antifragilitet - en egenskap hos system som kan växa och bli starkare som ett resultat av skador. Till exempel kan nya djurarter utvecklas i naturen när levnadsvillkoren i en miljö förändras. Antifragila system "vill" bli skadade och attackerade.
  • Hormesis - den tillväxt som sker efter en skada eller chock i ett antifragilt system. Taleb hävdar att alla levande organismer behöver någon grad av hormesis för att hålla sig vid god hälsa. På grund av detta håller han det moderna samhället för att vara skadligt, då det finns en överdriven tendens att åtgärda även små risker och faror som har en hälsosam effekt för människor på lång sikt.
  • Konvexitet/konkavitet
  • Fraktalitet
  • Sovjet-Harvard-kunskap
  • Via negativa

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 26 juni 2015, licens: CC0
  2. ^ läs online,

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]