Islamiska jihad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Islamiska jihad (arabiska: حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين , Harakat al-Jihād al-Islāmi fi Filastīn) är en sunnimuslimsk, islamistisk och palestinsk väpnad grupp med stöd av Syrien. Deras mål är att upprätta en muslimsk stat i Palestina och att förstöra staten Israel genom heligt krig.[1] Politisk ledare är Mohammad al-Hindi(en). Ledare på Västbanken är Bassam al-Saadi(en). Gruppen betecknas som en terroristorganisation av Europeiska unionen,[2] Storbritannien,[3] Förenta staterna,[4] Kanada,[5] Australien,[6] Israel och Japan[7].

Gruppen definierar jihad som krigshandlingar mot Israel. Palestinska Islamiska Jihad är även motståndare till många andra arabiska regeringar, som de ser som alltför liberaliserade och västerländska. Gruppens väpnade gren Al-Quds brigaderna, har tagit på sig ett större antal offensiva angrepp I Israel, inklusive självmordsbombningar. Deras förmåga att utföra angrepp på Israel har minskat sedan Israel byggde Västbanksbarriären och efter isolationen av Gazaremsan, trots att de återkommande hotar med vågor av "martyroperationer". Gruppen är ansvarig för raketattacker[8] mot israeliska städer som har dödat och sårat civila.[9] Angreppen har orsakat stora umbäranden i samhällen i södra Israel. Raketerna avfyras främst från det Hamas-kontrollerade Gaza.

Det palestinska Islamiska jihad bildades som en gren av Islamiska jihad i Egypten. Islamiska jihad är betydligt mindre än Hamas och saknar det breda sociala nätverk som Hamas har tillgång till. Det palestinska Islamiska Jihad grundades i Gazaremsan under 1970-talet av Fathi Shaqaqi och Abd Al Aziz Awda som en förgrening av det Egyptiska islamiska jihad. Det egyptiska Islamiska Jihad leds för tillfället av Ramadan Abdullah Mohammad Shallah. Palestinska Islamiska jihad sägs även få viss finansiering från Hizbollah. Gruppen har även varit i konflikt med Hamas vid ett flertal tillfällen efter den senare organisationens övertagande av Gazaremsan under 2007.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]