Självmordsattack

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En självmordsattack är ett attentat som är utformat så att utövaren får dödliga skador. Motivet är ofta politiskt och/eller religiöst. Många självmordsbombningar förekommer på platser med mycket folk, som torg, eller under färd i fordon som buss, båt, flygplan och tåg. Självmordsbombningar är en form av terrorism i de fall då de riktas mot civila.

Självmordsattacker förkommer i många fall från 1800-talet i Europa. 1831 sprängde den nederländske löjtnanten Jan van Speijk sin egen båt i hamnen i Antwerpen den 5 februari 1831 för att inte bli tagen av belgarna under den belgiska revolutionen. I Ryssland uppstod en rörelse som ville ta död på stats- och regeringschefer, som vid bombattentatet mot tsar Alexander II av Ryssland 1881Ignacy Hryniewiecki tog sitt liv då han utförde attentatet.

Under andra världskriget genomförde flera japanska stridspiloter, så kallade Kamikazepiloter, självmordsattacker genom att frivilligt störtdyka med sina krigsflygplan rakt in i USA:s krigsbåtar.

I modern tid förknippas självmordsbombare mycket med al-Qaida och muslimsk fundamentalism. Självmordsattacker har varit en del i konflikterna i Egypten, Irak, Afganistan, Libanon, Israel-Palestina-konflikten och Kaukasus. Den 11 september 2001 genomförde militanta islamister de så kallade 11 september-attackerna i USA, där bland annat flygplan kapades och kördes rakt in i World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon.

I den amerikanska action/science fiction-filmen Independence Day genomför en av huvudpersonerna, Russell Casse, en självmordsattack mot de utomjordingar som anfaller jorden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • När religionen blir ond, C Kimball.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Reuter, Christoph: Med livet som vapen. 2003, Lund, Historiska media. ISBN 91-89442-85-7

Se även[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia