Isterband

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Isterband med inlagd gurka, stekt rödlök och persiljestuvad potatis.
Isterband med potatismos

Isterband är en lättrökt, "grovkornig" korv, ofta med syrlig smak som kommer från syrning av mjölksyrebakterier. Många av de isterband som säljs i livsmedelsbutikerna är numera dock inte syrade på detta sätt utan innehåller istället någon tillsatt syra (exempelvis citronsyra). Isterband innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Kötthalten varierar från 25–60 %.[1] Den förekommer i det svenska köket i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis persiljestuvad potatis och inlagda rödbetor. Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord och förekommer än idag på julbordet. Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta.

Isterband är alltid en korv med en viss syrlighet och det ursprungliga sättet att få fram denna syrlighet var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken. Charkuterifabrikerna idag kan få fram denna smak på andra sätt. Isterbandet är oftast gjort på fläskkött och alltid utdrygad med potatis eller gryn, eller bådadera. Oftast är det korngryn i isterbandet men även risgryn är vanligt. Havregryn kan förekomma i vissa recept. Numera är det sällsynt med isterband som bara innehåller potatis. Orökta isterband kallas för "torkade" och dessa finns att köpa av olika fabrikat åtminstone i Småland, som kan betraktas som hemorten för denna korvsort.

Isterband är en korvsort, som framställes av nötkött, fläsk och kokt potatis eller förvällda korngryn samt ev. buljong. Potatismjöl skall icke ingå i den vara som säljes under namnet isterband. Högsta tillåtna vattenhalt är 60%. Massan stoppas på medelvida svinskinn. Korven saltas och torkas vanligen men förekommer också som korttidsrökt. Den användes mestadels som varmrätt, ibland som smörgåsmat."


– Citat från Matlexikon, Medéns förlag, år 1956

En nära släkting till isterband är stångkorv, som kan sägas vara en orökt variant av samma korv.[1]

Lokala benämningar[redigera | redigera wikitext]

Isterband kallas för 'hängekorv' i Vetlandatrakten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Spisa nu: Isterband, länkad 2012-10-29