Järnväg i Liechtenstein

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Liechtensteins järnvägsnät består av en bana på endast 9,5 kilometer. Den drivs av det österrikiska järnvägsbolaget ÖBB. Mellan Buchs i kantonen Sankt Gallen i Schweiz och Feldkirch i Vorarlberg i Österrike ligger stationerna Schaan-Vaduz, Forst Hilti och Nendeln i Liechtenstein och Tisis, Gisingen och Altenstadt i Österrike. Tisis ligger vid gränsövergången Schaanwald (Liechtenstein)/Tisis (Österrike). Banan trafikeras bl.a. av lokaltåg.

Till stationen Schaan-Vaduz i Schaan går det anslutande bussar ifrån hela Liechtenstein, inte minst ifrån huvudstaden Vaduz, vilken ligger ca 3 kilometer söder om Schaan.

Järnvägen byggdes i slutet av 1800-talet då Liechtenstein var i union med Österrike-Ungern avseende tullar, frimärken, valuta och så vidare. Österrikarna byggde således furstendömets enda järnväg. Efter första världskriget när Österrike hade hamnat i en kaotisk situation valde Liechtenstein att knyta sig till Schweiz istället och bröt därför det mesta av sin politiska anknytning med Österrike. Som en konsekvens måste man därför visa pass vid alla tullstationer mellan Österrike och Liechtenstein eftersom man lämnar/träder in i Schengenområdet (som Österrike tillhör, och Schweiz och Liechtenstein senare kommer att ansluta sig till), men man behöver inte visa passet mellan Liechtenstein och Schweiz, som länge haft en tullunion. Järnvägen mellan Schaan i Liechtenstein och Feldkirch i Österrike är ett av de bestående minnena av den union som fanns mellan furstendömet och Österrike.