Jack Ruby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jack Ruby
Robert H. Jacksons Pulitzer Prize vinnande bild av Jack Ruby som skjuter Lee Harvey Oswald.

Jack Leon Ruby, egentligen Jacob Leon Rubenstein, född 25 mars 1911 i Chicago, Illinois, död 3 januari 1967 i Dallas, Texas (i fängelse, av cancer), var en amerikansk nattklubbsägare i Dallas, Texas, känd för att ha mördat Lee Harvey Oswald, John F. Kennedys misstänkte mördare.

Den 24 november 1963, då Lee Harvey Oswald skulle föras från Dallas polishögkvarter till statsfängelset, sköt Ruby honom med ett dödande skott på trettio centimeters avstånd. Dådet bevittnades av mer än 10 miljoner TV-tittare i direktsändning från NBC. Ruby övermannades och arresterades omgående. Den 14 mars 1964 befanns han skyldig till mordet på Lee Harvey Oswald och dömdes till döden. Ruby avled i fängelset den 3 januari 1967, innan domen hann verkställas.

Ruby var före mordet på Oswald känd av polisen. Han var två gånger dömd för olaga vapeninnehav och hade flera gånger arresterats för slagsmål. Han hade även varit inblandad i smussel med spritlicenser, olagligt roulettespel och prostitution. Ruby var även kopplad till maffian och det här förekommit spekulationer om att Ruby mördade Oswald på uppdrag av maffian, men konkreta bevis för detta saknas. Warrenkommissionens slutsats var dock att Ruby inte hade några kopplingar till organiserad brottslighet.[1] Ruby uppgav själv för polisen att han skjutit Oswald för att skona John F. Kennedys änka Jacqueline från att behöva genomgå Oswalds planerade rättegång, en förklaring som han vidhöll under återstoden av sitt liv.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]