Jan de Meyere

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jan de Meyere
Jan de Meyere.jpg
Född4 september 1879[1][2]
IJsselmeerNederländerna[2]
Död23 januari 1950[1][2] (70 år)
Huddinge församlingSverige[2]
BegravdTomtberga kyrkogård[3]
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningFotograf[1], målare[1], skådespelare, skulptör
Make/makaRuth de Meyere
Redigera Wikidata

Jan de Meyere (egentligen Johannes (Jan) Cornelis Jacob de Meijere), född den 4 september 1879 i Ysselmonde i Nederländerna, död den 23 januari 1950 i Stockholm, var en nederländsk-svensk fotograf, målare, skulptör och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till doktorn Jan Dirk de Meyere och Cornelia Jacoba Kaleshoek och, i sitt tredje äktenskap, gift med Ruth Olsson samt far till Monica de Meyere och Vilmund de Meyere. Efter studentexamen läste de Meyere medicin, men lämnade detta snart för konst och fotografi. Han öppnade en fotoateljé i Amsterdam. Med tiden utvecklade de Meyere en egen stil i sina bilder och den så kallade ”high-key tekniken” blev hans signum, det vill säga att fotografierna domineras av ljusa toner (högdagrar) och innehåller nästan inga skuggor.

Jan de Meyere passerade Stockholm på en resa till Ryssland och blev kvar. På Kungsgatan 33 nära Kungstornen etablerade en ateljé 1925 och snart blev hans artistiska porträtt populära och uppmärksammade. Jan de Meyere förde ofta diskussioner om mål och vägar inom fotografin, och genom utställningsverksamhet jorden runt representerade han svensk fotografi. Vid sidan av sitt arbete som fotograf var han verksam som landskapsmålare och skulptör. Meyere är representerad med teckningar och fotografier vid Moderna museet [4]

Han är begravd på Tomtberga kyrkogård i Huddinge kommun.

Fotografier (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] RKDartists, läs online, läst: 30 december 2018, (Källa från Wikidata)
  2. ^ [a b c d] Sveriges dödbok, omnämnd som: 18790904-101 de Meijere, Jan Johannes Cornelius Jacob, läst: 24 januari 2020, (Källa från Wikidata)
  3. ^ SvenskaGravar.se, omnämnd som: De Meyere, Jan Johannes Cornelius, läs online, läst: 25 januari 2020, (Källa från Wikidata)
  4. ^ Jan de Meyere Nederländerna, (1879 - 1950)Moderna museet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]