Säg det i toner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Säg det i toner
(Säg det i toner. En Stockholmsberättelse)
Genredrama
RegissörJulius Jaenzon, Edvin Adolphson
ProducentVilhelm Bryde
ManusPaul Merzbach
SkådespelareHåkan Westergren, Stina Berg, Elisabeth Frisk, Tore Svennberg,
OriginalmusikBjörn Schildknecht
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär
Speltid86 minuter
LandSverige
Språksvenska
IMDb SFDb

Säg det i toner är en svensk film som hade biopremiär i Sverige den 26 december 1929[1], i regi av Julius Jaenzon och Edvin Adolphson.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen av filmen skedde med ateljéfilmning i Filmstaden Råsunda med exteriörer från Kungliga Tekniska högskolan, Hasselbacken, Gröna Lund med flera Stockholmsmiljöer samt med ljudupptagning vid Lignose Hörfilm System Breusing i Berlin Tyskland av Julius Jaenzon. De Svenske sjöng titelsången "Säg det i toner" som första kör i en ljudfilm.

Filmen blev en enastående publikframgång inom Sverige och inledde den nya epoken med ljudfilm fast den inte inrymde något tal utan dialogen framfördes som i vanlig stumfilm med text. Musiken och sången framfördes synkroniserat med filmbilderna. Då många biografer i Sverige fortfarande saknade ljudanläggningar visades den även som ren stumfilm. Filmen lanserades också på den tyska biografrepertoaren, under titeln Glücksmelodie, alternativt Akkorde der Liebe.

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Etiketten till en skivutgåva på Odeon av Hund och katt, en av melodierna ur Säg det i toner (1929).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Säg det i toner”. Svensk filmdatabas. 26 december 1929. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=3663&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 15 oktober 2016.