Jerry Lewis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För politikern Jerry Lewis, se Jerry Lewis (politiker).
Jerry Lewis
Jerry Lewis vid Filmfestivalen i Cannes 2013.
Född Joseph Levitch
16 mars 1926 (91 år)
Newark, New Jersey, USA
IMDb SFDb
Jerry Lewis 1973.
Jerry Lewis stjärna på Hollywood Walk of Fame

Jerry Lewis, född som Joseph Levitch 16 mars 1926 i Newark, New Jersey, är en amerikansk skådespelare, komiker, filmproducent, manusförfattare och regissör.

Jerry Lewis föräldrar var i nöjesbranschen och redan som femåring började han uppträda tillsammans med dem. Han hoppade av skolan tidigt och vid arton års ålder var han en erfaren komiker. År 1946 mötte han en annan underhållare vid namn Dean Martin. Då ingendera var särskilt framgångsrik på egen hand beslöt de att pröva lyckan tillsammans - och gjorde omedelbar succé. År 1949 var Lewis och Martin det populäraste komikerparet i USA på scen, TV och nattklubbar. Samma år gjorde de filmdebut. De gjorde tio filmer tillsammans fram till 1956, samtliga kassasuccéer.

Jerry Lewis har även på egen hand gjort flera filmfarser, och han har varit speciellt populär i Frankrike.

Lewis regisserade och spelade huvudrollen i filmen Dr. Jäkel och Mr. Hyde från 1963. Filmen var en parodiDr. Jekyll och Mr. Hyde. Den nyinspelades 1996 med Eddie Murphy i huvudrollen och med svenska titeln Den galna professorn, 2000 kom också uppföljaren Den galna professorn 2 - Klumps. Lewis var med och producerade de två senare filmerna.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]