Jerry Rawlings

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jerry Rawlings.

Jerry John Rawlings, född Jeremiah Rawlings John 22 juni 1947 i Accra, var Ghanas president två gånger, första gången 1979 och därefter från 1981 till 2000. Stora delar av tiden satt han som ledare för ett militärstyre.

Rawlings var flight lieutenant i det ghananska försvaret. Han kom till makten efter en blodig militärkupp den 4 juni 1979. Något av det första han gjorde som ordförande i De väpnade styrkornas revolutionära råd var att avrätta de tidigare diktatorerna Acheampong, Afrifa och Akuffo för förbrytelser de hade begått medan de innehade presidentämbetet. I början av sin tid som president skapade han populistiska reformer, som socialistisk ekonomi och arbete mot korruption. Efter bara fyra månader gav han ifrån sig makten, och den demokratiskt valda Hilla Limann tog över.

Den 31 december 1981 stod han bakom en ny statskupp. Hans politik var nu mer moderat, och han hade bland annat tankar om fria marknadskrafter. Även om hans ekonomiska politik gjorde att Ghana uppnådde långt bättre resultat än andra afrikanska länder, var det också stora brister i mänskliga rättigheter under hans styre. Han ställde upp i val år 1992 och 1996, och vann båda gångerna. Valen präglades av oro, men observatörer konkluderade med att det innanför gränsen vad som kan kallas ett fritt val.

År 2000 ställde han inte upp för omval, och hans vicepresident John Atta-Mills förlorade mot John Kufuor, som själv hade ställt upp mot Rawlings år 1996.

Företrädare:
Frederick William Kwasi Akuffo
President i Ghana
19791979
Efterträdare:
Hilla Limann
Företrädare:
Hilla Limann
President i Ghana
19812000
Efterträdare:
John Kufuor