Joakim

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Joakim av Giotto

Joakim, Joachim eller Joacim är ett mansnamn, ursprungligen hebreiskt Jehoiachim (יהויקים) som betyder "Gud skall upprätta". Namnet gavs enligt Gamla testamentet av farao Neko till Eljakin när denne installerades som kung av Juda.[1] Namnet finns också i apokryferna, "Tillägg till Daniel", där Susannas make var Jojakim (alternativt Joakim) ifrån Babylon.[2]

Joakim (Ιωακειμ) är den grekisk-latinska formen av namnet. Det återfinns i den nytestamentliga apokryfen Jakobs protevangelium.[3] Joakim är enligt legenden namnet på Jungfru Marias fader, se Joakim, Marias far.

Det äldsta belägget för namnets förekomst i Sverige är från 1425,[4] då stavat Joachim vilket är den tyska stavningsformen.

Namnet var mycket populärt på 1980-talet men blev därefter allt ovanligare bland nyfödda.[källa behövs] 31 december 2005 fanns det totalt 42 729 personer i Sverige med namnet Joakim, Joachim eller Joacim, varav 29 386 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 435 pojkar namnet, varav 136 fick det som tilltalsnamn.

Jocke är i Sverige ett vanligt smeknamn för personer vid namn Joakim.

I Sverige har Joakim namnsdag den 20 mars.

Kända personer med namnet Joakim/Joachim/Joacim och dylikt[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva figurer med namnet Joakim[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]