Johan Widerberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johan Widerberg
FöddJohan Olof Widerberg
16 mars 1974 (49 år)
Stockholm, Sverige
Aktiva år1976–
Betydande roller
Didrik i Ebba och Didrik (1990)
Stig i Lust och fägring stor (1995)
Asger i Happy End (2011)
IMDb SFDb

Johan Olof Widerberg[1], född 16 mars 1974 i Stockholm, är en svensk skådespelare.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Johan Widerberg är son till framlidne regissören Bo Widerberg och Ann-Christin Santesson. Hans karriär inleddes i faderns filmer. Redan som spädbarn var han med i Mannen på taket (1976) regisserad av Bo Widerberg, och som barn medverkade han i ytterligare några filmer.[1] Som åttaåring hade han även en mindre teaterroll på Dramaten.[1] Därefter fanns planer på att lägga skådespeleriet på hyllan och han tackade först nej till rollen som Didrik i TV-serien Ebba och Didrik (1990), men ångrade sig, hoppade av skolan och tog rollen.[1] Fortsättningsvis medverkade han främst i olika film- och TV-produktioner, men även på scen i föreställningarna Det är från polisenStockholms stadsteater 1995 och Dorian Grays porträttHippodromen i Malmö 2001.

1995 spelade han en av huvudrollerna i faderns sista film Lust och fägring stor, och belönades för insatsen med ett skådespelarpris vid filmfestivalen i Rouen 1996.[1] Två andra av Johan Widerbergs kända roller är i filmerna Juloratoriet (1996) baserad på Göran Tunströms roman med samma namn, och Under solen (1998) av Colin Nutley. Karriären såg lovande ut fram till 1996, då han blev starkt kritiserad i pressen. Widerberg har beskrivit det som att han inte var önskvärd.[2] Trots detta fortsatte han spela under ett par år innan det blev ett avbrott i karriären. Fram till 2006 ägnade han en del av tiden till studier och andra jobb i Stockholm[2], men fick en roll i den amerikanska långfilmen Ocean's Twelve (2004).

År 2009 tog Johan Widerbergs skådespelarkarriär ny fart i samband med rollen i Så olika.[2]Guldbaggegalan 2012 nominerades Widerberg till Bästa manliga biroll för sin roll som Asger i Björn Runges film Happy End.

På senare tid skriver han även manus tillsammans med Sara Heldt. Duon ligger bakom En pilgrims död, som sändes i januari 2013 på SVT.[2]

Filmer i urval[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1995 Eric Birling Det är från polisen
J.B. Priestley
Benny Fredriksson Stockholms stadsteater

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]