Bäckström (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bäckström
GenreKriminalare, Drama
RegissörAmanda Adolfsson
Jonathan Sjöberg
ManusJonathan Sjöberg
Baserad påKan man dö två gånger? och Den som dödar draken av Leif G.W. Persson
MedverkandeKjell Bergqvist
Jens Hultén
Johan Widerberg
Filip Berg
Malgorzata Pieczynska
MusikEric Rosse
FotografDavid Grehn
Ragna Jorming
Antal avsnitt6
Längd (per avsnitt)43 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagYellow Bird
Living Films
Film i Väst
Exekutiv producentNiva Westlin Dahl (TV4)
Ulf Synnerholm (TV4)
Katarina Krave (Film i Väst)
ProducentGeorgie Mathew
DistributörTV4 / Cmore
Sändning
OriginalkanalTV4 / Cmore
Originalvisning7 april 2020
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Bäckström är en svensk kriminalserie med premiär på C More den 23 mars 2020 och på TV4 den 7 april 2020. Första säsongen består av sex avsnitt.[1] Seriens huvudregissör är Jonathan Sjöberg. Även Amanda Adolfsson svarar för regin. Jonathan Sjöberg är även huvudförfattare medan Dennis Magnusson skrivit två av seriens avsnitt. Serien har producerats av Yellowbird tillsammans med ARD Degeto och Film i Väst. Den första säsongen baseras på Leif G.W. Perssons bok Kan man dö två gånger? från 2016 och delar av romanen Den som dödar draken från 2008.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bäckström handlar om den välkända mordutredaren Evert Bäckström. Hans uppklaringsandel av de fall som han tagit sig an ligger på 99 procent. På en öde ö ute i skärgården hittas en dödskalle med skotthål i. Detta är upprinnelsen till betydligt svårare fall än vad Bäckström kunnat tänka sig.[2]

Avsnittsinformation, säsong 1[redigera | redigera wikitext]

  • Avsnitt 1: Ett kvinnokranium hittas på en skärgårdsö. Bäckström är övertygad om att det rör sig om ett mord. Polischefen är dock av en annan uppfattning. När kvinnans identitet uppdagas vänds utredningen upp och ner.
  • Avsnitt 2: Jaidee verkar ha dött både på skärgårdsön och i tsunamikatastrofen. Bäckström önskar höra änkemannen Daniel. Detta motsätter sig Hwass. Bäckström går dock vidare med utredningen på egen hand.
  • Avsnitt 3: För att gräva vidare i hur Jaidee dog beger sig Bäckström till Thailand. Utredningsgruppen i Stockholm är säkra på att Jaidee dog i tsunamin, och Mi Mis make grips.
  • Avsnitt 4: Bäckström har inga säkra bevis men han är säker på att Jaidee iscensatt sin egen död i samband med tsunamin. Utredningsgruppen är skeptisk till Bäckströms teori.
  • Avsnitt 5: Trots att Bäckström är avstängd fortsätter han utredningen tillsammans med Edvin. De konfronterar scoutledaren Haqvin, som sitter på kunskap om både Jaidee och kraniets fyndplats.
  • Avsnitt 6: Bäckström har blivit sviken och är rejält knäckt. Han vägrar dock att ge upp. Viktiga frågor saknar fortfarande svar. Vem dödade Jaidee? Är det möjligt att dö två gånger, om man nu kan leva två gånger?

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]