Mannen från Mallorca

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mannen från Mallorca
Genre Thriller, Deckare
Regissör Bo Widerberg
Producent Göran Lindström
Manus Bo Widerberg
Baserad på Grisfesten av
Leif G.W. Persson
Skådespelare Sven Wollter
Tomas von Brömssen
Originalmusik Björn J:son Lindh
Fotograf Thomas Wahlberg
Klippning Bo Widerberg
Produktionsbolag Drakfilm Produktion
Premiär
12 september 1984 (1984-09-12) (Sverige)Speltid 106 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Mannen från Mallorca är en svensk kriminal-thriller film från 1984 regisserad av Bo Widerberg. I huvudrollerna ses Sven Wollter och Tomas von Brömssen. Filmen är baserad på novelen Grisfesten av Leif G.W. Persson.

Ett postrån som sker under december följs av två dödsfall. Att händelserna har med varandra att göra framkommer i efterhand och de två poliskollegerna Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson försöker att lösa fallen.

Filmen räknas som en av de bästa filmer som gjorts under 80-talet och Sven Wolter mottog guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid guldbaggegalan 1985.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett kallhamrat rån utförs den 13 december mot postkontoret på Dalagatan i Stockholm. Kriminalinspektörerna Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson, som tillhör spaningsroteln, är först på brottsplatsen. Rånaren flyr med Johansson tätt i hälarna men lyckas skaka av honom i en närliggande skola. Rånarens byte blir 395.000 kronor. Jarnebring och Johansson kopplas in i utredningen av våldsrotelns chef, kriminalkommissarie Dahlgren.

Utredningen går långsamt framåt och en lång rad personer förhörs. Då inträffar ett par mystiska dödsfall till synes helt oberoende av varandra: Rogge, en yngling som såg rånaren i skolan, blir brutalt överkörd och dödad. Olsson, en f d sportjournalist på dekis, hittas mördad på Skogskyrkogården. Olsson hade stått i kön vid postrånet och enligt ett vittne hälsat på rånaren. Vid husundersökning hos Olsson hittar polisen ett foto från en grisfest på Mallorca. På bilden finns bland annat Olsson, Rogge samt en polis vid namn Kjell Göran Hedberg. Denne Hedberg har Jarnebring och Johansson redan tidigare hyst misstankar mot.

De samlar in ytterligare graverande bevis mot Hedberg innan de kontaktar kriminalkommissarie Dahlgren. Dahlgren, som informerat sina överordnade, sammankallar dagen efter utredarna och förkunnar: - Vi kan glömma hela saken. Hedberg är inte vår man. Det visar sig att Hedberg har alibi som lämnats av ett oantastligt vittne. På grund av rikets säkerhet kan detta vittnesmål inte ifrågasättas. Jarnebring och Johansson fortsätter med egna spaningar på Hedberg. De uppdagar att Hedberg är skyddsvakt åt ett statsråd, nämligen justitieministern.De fortsätter då att noga följa justitieministern, som visar sig ha en sexuell förbindelse med en lyxprostituerad. Deras teori är att Hedberg begick rånet i skydd av justitieministern som kunde ge honom ett alibi, eftersom Hedberg visste att justitieministern umgicks med prostituerade. Men Olsson och Rogge kände igen Hedberg under rånet från grisfesten och, och försökte att pressa honom på pengar. Hedberg dödar nu båda två och kommer undan med båda morden och rånet med delvis skydd från justitieministern.

Samtidigt har säkerhetspolisen börjat bevaka Jarnebring och Johansson och lyckas bl a lägga beslag på ett för justitieministern komprometterande negativ. Trots ett intensivt arbete av Jarnebring och Johansson leder spaningarna ingen vart. Fallet får ingen lösning och ärendet avskrivs.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på Leif G.W. Perssons roman Grisfesten, som är i sig självt är baserad på Bordellhärvan och Geijeraffären under 1976. Filmen har flera likheter med Bo Widerbergs första thriller Mannen på taket (1976), bland annat skådespelare, filmteam och dels finns det en mängd likheter i repliker och inspelningsmiljö. Det finns även likheter med den amerikanska filmen French Connection – Lagens våldsamma män från 1971.

Widerberg ändrade titeln från Grisfesten till Mannen från Mallorca: "- Jag tyckte att namnet Grisfesten dels var för likt Grisjakten som Cornell filmade för några år sedan, dels att ordet grisfest på något sätt förknippas med sällskapsresor. Och eftersom jag inte ville att publiken skulle tro att min film var en uppföljning på Lasse Åbergs Sällskapsresan så döpte jag om filmen till Mannen från Mallorca. Då knyter den dessutom an till min tidigare film Mannen på taket"

Hela filmen spelades in i Stockholm på platser som Anstalten Hall och Skogskyrkogården. Inget spelades in på Mallorca.

Carl-Gustaf Lindstedt (spelade Martin Beck i Mannen på Taket) skulle från början spela Dahlgren, men fick hälsoproblem efter två inspelningsdagar och ersattes med Ernst Günther.

Många scener i bilarna sköts utan tillstånd av filmteamet med dolda kameror och walkie-talkies som kontakt med varandra. Teamet blev stoppade av flera poliser under inspelningarna, men vissa poliser kände igen Sven Wollter från den förra filmen Mannen på Taket och sa skämtsammt: "Aha, en kollega!"

I scenen när Rundberg förhör Olsson så blev Sten Lonnert (Olsson) instruerad av Widerberg att avsiktligt glömma replikerna, så att inspelningen skulle ta flera timmar och skapa en frustration hos Tommy Johnson (Rundberg). Vilket skulle göra att scenen kändes mera äkta.[1]

Leif G.W. Persson ville själv medverka i filmen men Bo Widerberg sa att han inte ville ha amatörer, då påpekade Persson att hade använt amatörskådisen Pia Degermark i filmen Elvira Madigan som sedan blev en känd skådespelerska. Persson placerades i en baklucka med luckan nedfälld i ett tillfälle; så han medverkar tekniskt sett i filmen fast man inte kan se han (Persson hade dessförinnan medverkat i tv-serien Dubbelsvindlarna från 1982).[2]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Kritiskt mottagande[redigera | redigera wikitext]

Mannen från Mallorca mottog positiva recensioner och anses som en av de bästa svenska filmerna under 80-talet.[3] Eva af GeijerstamDagens Nyheter gav filmen en positiv recension och beskrev: "I Widerbergs Mannen från Mallorca vidarebefordras detta pursvenska angrepp. Han har skrivit ett utmärkt manus som tar vara på spänningen, komiken och kritiken i 'grisfesten' - och därtill lagt ett poetiskt bildporträtt av staden Stockholm i blekt vinterljus och nattligt skumrask." Mats OlssonExpressen konstaterade att: "Gradvis bygger Widerberg upp en spänning som, ju längre filmen lider, följs av en helig ilska, orsakad av ett rättssystem som möjliggör att en mördare går fri bara för att justitieministern knullar horor i hundkoppel." Carl RudbeckSvenska Dagbladet beskrev: "För att rätt förstå och uppskatta Widerbergs film måste man acceptera dess genremässiga orenhet: den ligger någonstans mellan den vanliga thrillern och den politiska indignationsfilmen. När man väl insett detta kan man inte låta bli att imponeras. Widerberg utvinner slående visuella effekter ur vardagliga scener och föremål; han får oss att se."

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Sven Wolter mottog guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid guldbaggegalan 1985.

Filmen finns med i boken Tusen svenska klassiker från 2009.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

 • Det finns inga eftertexter för denna film. Alla eftertexter visas i början, och i slutet av filmen bleknar bara skärmen svart.
 • Åklagaren, spelas av Jerry Mart, var på riktigt en verklig åklagare vid den tiden.
 • När inspektörerna svara på varningen om rånet, misslyckas de att identifiera sig med enhetsnummer, som är obligatorisk. (Senare i filmen, lär vi oss att deras enhetsnummer är 1648).
 • Säkerhetsvakten som blir förhörd säger att han har varit på semester i Gambia, hursomhelst så har han inga solbrännor.
 • Bilen som inspektörerna Johansson och Jarnebring söker senare i filmen, är i korthet synlig i parkeringen som rånaren löper genom under början av filmen.
 • Rånarens ansikte är klart synlig för en bråkdels sekund precis som han griper den gamla damens hatt på posten, vilket gör det möjligt för tittarna att identifiera honom i god tid innan polisinspektörerna gör.
 • Under biljakten, visar en närbild Johanssons hår flyter i vinden, som avslöjar att det har filmats genom ett öppet fönster på bilens passagerarsidan.
 • Ljudet från TV:n när Johansson firar jul och kollar på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul med sin son och hans ex-fru kommer filmerna i fel ordning. När de sitter i soffan, är ljudet från Kalle Anka i djungeln, medan när Johansson lämnar rummet, kommer ljudet från slutet av I jultomtens verkstad, som alltid visas först.
 • Filmen visar att det är helt mörkt ute när Johansson firar jul med sin son och hans ex-fru; hursomhelst när han lämnar, tittar de fortfarande på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul som sänds varje jul i Sverige klockan 15.00. Det finns fortfarande dagsljus i Stockholmsområdet då.
 • Mannen från Mallorca var öknamnet på Carlos i tv-serien Varuhuset.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ https://nittiograderfilm.se/2015/01/30/det-trovardiga-vittnesforhoret-ur-bo-widerbergs-mannen-fran-mallorca/
 2. ^ https://www.youtube.com/watch?v=CXCbNhibDO8
 3. ^ http://www.mallorcanyheter.com/svensk-film-mannen-fran-mallorca/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]