Mannen från Mallorca

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mannen från Mallorca
GenreThriller, Deckare
RegissörBo Widerberg
ProducentGöran Lindström
ManusBo Widerberg
Baserad påGrisfesten av
Leif G.W. Persson
SkådespelareSven Wollter
Tomas von Brömssen
OriginalmusikBjörn J:son Lindh
FotografThomas Wahlberg
KlippningBo Widerberg
ProduktionsbolagDrakfilm Produktion
Premiär12 oktober 1984 (Sverige)
Speltid106 minuter
LandSverige
Språksvenska
IMDb SFDb

Mannen från Mallorca är en svensk kriminalthrillerfilm som hade Sverigepremiär den 12 oktober 1984[1], regisserad av Bo Widerberg. I huvudrollerna ses Sven Wollter och Tomas von Brömssen. Filmen är baserad på romanen Grisfesten av Leif G.W. Persson.

Ett postrån som sker under december följs av två dödsfall. Att händelserna har med varandra att göra framkommer i efterhand och de två poliskollegerna Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson försöker att lösa fallen.

Sven Wollter mottog guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid Guldbaggegalan 1985.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett kallhamrat rån drabbar 13 december 1983 postkontoret vid Hälsingegatan i Stockholm. Rånarens byte blir 395 000 kronor. Kriminalinspektörerna vid spaningsroteln Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson är först på brottsplatsen. Rånaren flyr med Johansson tätt i hälarna men lyckas skaka av sig honom i en närbelägen skola. Jarnebring och Johansson kopplas in i utredningen av våldsrotelns chef, kriminalkommissarie M. Dahlgren.

Utredningen går långsamt framåt och en lång rad personer förhörs. Snart inträffar ett par mystiska dödsfall till synes helt oberoende av varandra. Roger Jansson, en 22-årig yngling som såg rånaren i skolan, blir brutalt överkörd och dödad. Olsson, en före detta sportjournalist på dekis, hittas senare mördad på Skogskyrkogården. Olsson hade stått i kön vid postrånet och enligt ett vittne hälsat på rånaren. Vid husundersökning hos Olsson hittar polisen ett foto från en grisfest 1978 på Mallorca. På bilden finns bland andra Jansson, Olsson samt en polis vid namn Kjell Göran Hedberg. Hedberg arbetar vid Säkerhetspolisen och honom har både Jarnebring och Johansson redan tidigare hyst misstankar mot.

De samlar in ytterligare graverande bevis mot Hedberg innan de kontaktar kriminalkommissarie Dahlgren. Dahlgren, som informerat sina överordnade, sammankallar dagen efter utredarna och förkunnar att Hedberg kan avskrivas som gärningsman. Det visar sig att Hedberg har alibi som lämnats av ett oantastligt vittne. Av hänsyn till rikets säkerhet kan detta vittnesmål inte ifrågasättas. Jarnebring och Johansson fortsätter emellertid att spana på Hedberg. De uppdagar att Hedberg är livvakt åt ett statsråd, nämligen justitieministern. De fortsätter då att noga följa justitieministern, som visar sig ha en sexuell förbindelse med den prostituerade Eva Zetterberg. Deras teori är att Hedberg begick rånet i skydd av justitieministern som kunde ge honom alibi, eftersom Hedberg visste att justitieministern umgicks med prostituerade. Men både Olsson och Roger Jansson hade känt igen Hedberg från grisfesten och försökt att pressa honom på pengar. Hedberg dödar därför båda två och kommer undan med både morden och rånet, delvis med skydd från justitieministern.

Samtidigt har säkerhetspolisen börjat bevaka Jarnebring och Johansson och lyckas bland annat lägga beslag på ett för justitieministern komprometterande negativ. Trots ett intensivt arbete av Jarnebring och Johansson leder spaningarna inte någonstans. Fallet får inte någon lösning och ärendet avskrivs.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på Leif G.W. Perssons roman Grisfesten, som i sin tur är baserad på Bordellhärvan och Geijeraffären under 1976. Filmen har flera likheter med Bo Widerbergs första thriller Mannen på taket (1976), bland annat skådespelare, filmteam och det finns en mängd likheter i repliker och inspelningsmiljö. Det finns även likheter med den amerikanska filmen French Connection – Lagens våldsamma män från 1971.

Widerberg ändrade titeln från Grisfesten till Mannen från Mallorca: "- Jag tyckte att namnet Grisfesten dels var för likt Grisjakten som Cornell filmade för några år sedan, dels att ordet grisfest på något sätt förknippas med sällskapsresor. Och eftersom jag inte ville att publiken skulle tro att min film var en uppföljning på Lasse Åbergs Sällskapsresan så döpte jag om filmen till Mannen från Mallorca. Då knyter den dessutom an till min tidigare film Mannen på taket".

Hela filmen spelades in i Stockholm, bland annat på Anstalten Hall och Skogskyrkogården. Inget spelades in på Mallorca.

Carl-Gustaf Lindstedt (spelade Martin Beck i Mannen på Taket) skulle från början spela Dahlgren, men fick hälsoproblem efter två inspelningsdagar och ersattes med Ernst Günther.

Många scener i bilarna filmades utan tillstånd, med dolda kameror och walkie-talkies som enda kontakt med varandra. Teamet blev stoppade av flera poliser under inspelningarna, men vissa poliser kände igen Sven Wollter från den förra filmen Mannen på Taket och sa skämtsamt: "Aha, en kollega!"

I scenen när Rundberg förhör Olsson blev Sten Lonnert (Olsson) instruerad av Widerberg att avsiktligt glömma replikerna, så att inspelningen skulle ta flera timmar och skapa en frustration hos Tommy Johnson (Rundberg), vilket skulle göra att scenen kändes mera äkta.[2]

Leif G.W. Persson ville själv medverka i filmen men Bo Widerberg sa att han inte ville ha amatörer, då påpekade Persson att han hade använt amatörskådisen Pia Degermark i filmen Elvira Madigan, hon blev sedan en känd skådespelerska. Persson placerades i en baklucka med luckan nedfälld vid ett tillfälle; så han medverkar tekniskt sett i filmen fast man inte kan se honom (Persson hade dessförinnan medverkat i tv-serien Dubbelsvindlarna från 1982).[3]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Kritiskt mottagande[redigera | redigera wikitext]

Mannen från Mallorca mottog positiva recensioner och anses som en av de bästa svenska filmerna under 1980-talet.[4] Eva af GeijerstamDagens Nyheter gav filmen en positiv recension och beskrev: "I Widerbergs Mannen från Mallorca vidarebefordras detta pursvenska angrepp. Han har skrivit ett utmärkt manus som tar vara på spänningen, komiken och kritiken i 'grisfesten' - och därtill lagt ett poetiskt bildporträtt av staden Stockholm i blekt vinterljus och nattligt skumrask." Mats OlssonExpressen konstaterade att: "Gradvis bygger Widerberg upp en spänning som, ju längre filmen lider, följs av en helig ilska, orsakad av ett rättssystem som möjliggör att en mördare går fri bara för att justitieministern knullar horor i hundkoppel." Carl RudbeckSvenska Dagbladet beskrev: "För att rätt förstå och uppskatta Widerbergs film måste man acceptera dess genremässiga orenhet: den ligger någonstans mellan den vanliga thrillern och den politiska indignationsfilmen. När man väl insett detta kan man inte låta bli att imponeras. Widerberg utvinner slående visuella effekter ur vardagliga scener och föremål; han får oss att se."

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Sven Wollter mottog guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid guldbaggegalan 1985.

Filmen finns med i boken Tusen svenska klassiker från 2009.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mannen från Mallorca”. Svensk filmdatabas. 12 oktober 1984. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=14559&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 2 oktober 2016. 
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 maj 2016. https://web.archive.org/web/20160505033906/https://nittiograderfilm.se/2015/01/30/det-trovardiga-vittnesforhoret-ur-bo-widerbergs-mannen-fran-mallorca/. Läst 18 april 2016. 
  3. ^ https://www.youtube.com/watch?v=CXCbNhibDO8
  4. ^ http://www.mallorcanyheter.com/svensk-film-mannen-fran-mallorca/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]