Zacharias Bång

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Johan Zacharias Bång)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zacharias Bång
Information
Född19 april 1782[1]
Umeå
Död12 april 1845 (62 år)[1]
Vilhelmina
BegravningsplatsVilhelmina kyrkogård
I tjänst förSverige
TjänstetidCa. 1802 – ca. 1815
GradSoldat
EnhetÖsterbottens regemente
Slag/krigFinska kriget Napoleonkrigen
UtmärkelserFör tapperhet i fält

Johan Zacharias Bång, född 19 april 1782 i Umeå, död 12 april 1845 i Vilhelmina,[2] var en svensk militär, mottagare av medaljen För tapperhet i fält samt skomakare.

Föräldrar var artilleristen Peter Johan Bång och dennes hustru Maja Stina Nilsdotter från Nyland.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mycket lite är känt om Bång, men det hävdas att han är förebilden till Runebergs Sven Dufva. Bång ingick i den finska armén under general Johan August Sandels och han slogs bl.a. i Slaget vid Virta bro den 27 oktober 1808.

Vid slaget så ingick soldaten 100 Bång i Korsholms kompani, Österbottens regemente. Vid slaget hade ryssarna, som var fyra gånger fler än svenskarna, under furst Michail Petrovitj Dolgorukov gått till anfall mot den av svenskarna befästa stranden på andra sidan Virta å. Striden var hård och svenskarna trycktes sakta tillbaka, men tack vare ett nytt anfall som sattes in, kunde svenskarna på nytt avancera.

Det var under denna delen av striden som Bång, tillsammans med sina kamrater, kastade sig in i striden på bron. Hans bajonett räckte inte till så hans slogs med kolvengeväret tills det gick sönder. Efter en stund föll han medvetslös ner på bron, och hämtades då slaget var vunnet och togs till ett fältsjukhus i Vieremä. Han hade då fått mer än 10 bajonettstick. Till skillnad från Dufva överlevde Bång slaget och fick medaljen För tapperhet i fält. Han blev sedan tagen som krigsfånge, men överlevde även det.

1815 slog han sig ner som skomakare i Vilhelmina där han dog i relativ fattigdom, märkt av alkoholmissbruk, 1845. Han begravdes på Vilhelmina kyrkogård. Han gifte sig 1815 med Anna Margareta Baudin, skräddardotter från Öjebyn, Piteå landsförsamling.

Minnesmärken[redigera | redigera wikitext]

  • Gravsten på kyrkogården i Vilhelmina
  • Flera platser är uppkallade efter honom i Vilhelmina; Bångnäs by och Bångudden
  • 1909 restes en minnessten över honom på Bångberget i Lycksele av en släkting till Johan August Sandels, Gösta Sandels. I Lycksele finns även en gata, Bångvägen, uppkallad efter honom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://aforum.genealogi.se/discus/messages/576/3234.html
  2. ^ Vilhelminas lysnings- vigsel- och dödbok SE/HLA/1010226/E I/1 Riksarkivet