Savolax

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet "Savo" leder hit. För asteroiden, se 1494 Savo.
Savolax läge i Finland

Savolax (finska: Savo, latin: Savonia) är ett historiskt landskap i östra Finland.[1] Innan Finland betraktades som en enhet var detta ett eget område mellan Egentliga Finland och Karelen. Savolax omfattar en stor del av Insjöfinland med sjön Saimen och motsvarar de nuvarande landskapen Norra Savolax och Södra Savolax. Savolaxdialekten skiljer sig i viss mån från den västliga finskan och från karelskan.

Skogsfinnar[redigera | redigera wikitext]

Under slutet av 1500-talet utvandrade många savolaxare till det mellansvenska skogsområdet, Bergslagen och Norrland. Dessa så kallade skogsfinnar med ättlingar behöll på många håll sin kulturella identitet och sitt finska språk, de sista i norra och västra Värmland. På 1980-talet dog den sista med finska som modersmål i Värmland. 1998 blev skogsfinnarna erkända som en nationell minoritet i Norge, jämte samer, judar och resandefolket.

Adelsätten Edelsvärd härstammar ifrån Savolax och är de enda kända adliga skogsfinnarna i Sverige.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Savolax - Uppslagsverk - NE.se” (på sv). www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/savolax. Läst 9 juli 2018. 
  2. ^ ”Skogsfinnarna En sammanfattning - PDF”. docplayer.se. http://docplayer.se/76584-Skogsfinnarna-en-sammanfattning.html. Läst 17 februari 2018.