John D. Rockefeller, Jr.

Från Wikipedia
(Omdirigerad från John D. Rockefeller, Jr)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
John D. Rockefeller, Jr.
John D. Rockefeller, Jr.
Född29 januari 1874
Cleveland
Död11 maj 1960 (86 år)
Tucson
NationalitetUSA
Känd förRockefeller Foundation (Rockefellerstiftelsen)
Rockefeller University

John Davison Rockefeller, Jr., född 29 januari 1874 i Cleveland i Ohio, död 11 maj 1960 i Tucson i Arizona, var en amerikansk filantrop och medlem av familjen Rockefeller.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var det femte barnet och den ende sonen till Standard Oils grundare John D. Rockefeller och var en av sin tids rikaste personer. Han gick på Browning School i New York och sedan på Brown University. Under en tid arbetade han på faderns företag. Under den stora depressionen finansierade han byggnaden Rockefeller Center och blev en av New Yorks största fastighetsägare.

Han är främst känd för sin filantropiska verksamhet efter att han och andra medlemmar i familjen skapat Rockefeller Foundation (Rockefellerstiftelsen) och grundat Rockefeller University. Rockefeller skänkte den mark som FN-skrapan är byggd på.

Han intresserade sig särskilt för naturskydd, och köpte och donerade mark för inrättandet av flera nationalparker, däribland Grand Teton, Acadia, Great Smoky, Yosemite och Shenandoah.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Han gifte sig 9 oktober 1901 med Abby Greene Aldrich, dotter till den amerikanske senatorn Nelson Wilmarth Aldrich från Rhode Island. Paret fick sex barn, en dotter och fem söner:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]