Nelson Rockefeller

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nelson Rockefeller


Tid i befattningen
19 december 197420 januari 1977
President Gerald Ford
Företrädare Gerald Ford
Efterträdare Walter Mondale

Född 8 juli 1908
Bar Harbor, Maine
Död 26 januari 1979 (70 år)
New York, New York
Gravplats Rockefeller Family Cemetery och Sleepy Hollow Cemetery[1]
Politiskt parti Republikanerna
Yrke New Yorks guvernör
Maka Margaretta "Happy" Rockefeller
Namnteckning Nelson Rockefellers namnteckning
Guvernör Nelson Rockefeller samtalar med president Lyndon B. Johnson år 1968

Nelson Aldrich Rockefeller, född 8 juli 1908 i Bar Harbor i Maine, död 26 januari 1979 i New York i New York, var en amerikansk politiker (republikan) och USA:s 41:e vicepresident. Han tillträdde som vicepresident 1974 under Gerald Ford, som blev president efter att Richard Nixon avgått i samband med Watergateaffären.

Nelson Rockefeller var son till mångmiljonären och filantropen John D. Rockefeller, Jr. Han var delstaten New Yorks guvernör från 1959 till 1973 och vann valet till guvernör fyra gånger i rad. Han sökte republikanernas kandidatur i presidentvalen 1960, 1964 och 1968, men förlorade samtliga gånger trots sin breda popularitet bland allmänheten då han av partimedlemmarna ansågs vara för liberal.

Rockefellers 14 år, 11 månader och 18 dagar som guvernör för New York är den längsta tid någon har innehaft den posten och den nionde längsta tid en guvernör någonsin tjänat i USA över huvud taget.[2] Rockefeller stödde öppet dödsstraffet men bidrog till att avskaffa det när han signerade ett dekret 1967 som temporärt upphävde alla avrättningar.

Rockefeller var den andre vicepresidenten att bli utsedd till ämbetet som vicepresident genom konstitutionens 25:e tillägg som bland annat möjliggör att en ny vicepresident utses av kongressen om ämbetet blir vakant.

Rockefeller avled den 26 januari 1979 i armarna på sin älskarinna Megan Marshak. Han avled sannolikt eftersom Marshak inte ringde ambulansen direkt utan väntade i över en timme. Hans kropp kremerades redan 18 timmar efter att han förklarats död; han är begravd på familjekyrkogården (Rockefeller Family Cemetery) i Sleepy Hollow i Westchester County i New York, och han är den enda amerikanska vicepresident som ligger begravd på en kyrkogård som inte är öppen för allmänheten.

Rockefellerrepublikan[redigera | redigera wikitext]

Rockefeller betraktades under många år som ledarfiguren för den mer liberala delen av det republikanska partiet. Beteckningen "Rockefellerrepublikan" kom därför att beteckna liberala eller mittenorienterade republikaner. Beteckningen är fortfarande i bruk under tidigt 2000-tal, flera decennier efter Nelson Rockefellers död.[3]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]