Rhode Island

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Rhode Island (olika betydelser).
Rhode Island
Delstat
Staden Newport är känd för de storslagna sommarvillor som några av USA:s rikaste familjer lät uppföra här under sent 1800- och tidigt 1900-tal.
Staden Newport är känd för de storslagna sommarvillor som några av USA:s rikaste familjer lät uppföra här under sent 1800- och tidigt 1900-tal.
Rhode Islands delstatsflagga
Rhode Islands sigill
Officiellt namn: The State of Rhode Island
Smeknamn: The Ocean State eller Little Rhody
Land USA USA
Huvudstad Providence
Latitud
Longitud
41°18'N till 42°1'N
71°8'V till 71°53'V
Största stad Providence
Högsta punkt
 - höjdläge 247 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge m ö.h.
Längd 65 km
Bredd 50 km
Area 4 005 km²(50:e)
 - land 2 709 km²
 - vatten 1 296 km²
Folkmängd 1 056 426 (2016)(43:e)
Befolkningstäthet 390 invånare/km²(2:a)
Inträde i unionen som 13:e
Inträdesdatum 29 maj, 1790
Guvernör Daniel McKee (D)
Tidszon EST (UTC − 5, sommar: UTC − 4)
Förkortning RI
Geonames 5224323
Karta över USA med Rhode Island markerad
Karta över USA med Rhode Island markerad
Karta över USA med Rhode Island markerad
Webbplats: ri.gov

Rhode Island, officiellt The State of Rhode Island, är en delstat i östra USA med huvudstaden Providence.[1] Rhode Island tillhör New England och som kolonin Rhode Island och Providenceplantagen var den en av de 13 kolonier som gjorde uppror mot britterna under amerikanska revolutionen. Det är geografiskt sett den minsta delstaten i USA.[1]

Delstaten bestod från början av Providence Plantations, som ingick i staden Providence, och Rhode Island (även kallad Aquidneck Island), där städerna Newport, Middletown och Portsmouth ligger. Större delen av delstaten ligger på fastlandet. Namnet Rhode Island (island är engelska för ö) leder ibland till det felaktiga antagandet att hela staten ligger på en ö.

Rhode Island är känt som "havsstaten" (engelska: The Ocean State) med tanke på dess sjöhistoria samt att havet inte är längre bort än 50 km var man än befinner sig i delstaten.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

1524 landsteg den italienska navigatören Giovanni da Verrazzano på vad som i dag är Rhode Island. Det var den första gången som en europé landsteg på platsen. Han kom fram till platsen som i dag heter Block Island och gav den namnet Luisa efter Louise av Savojen, Frankrikes drottningmor. Verrazzano skrev att Luisa var lika stor som den grekiska ön Rhodos (Rhodes på engelska). När grundarna av Kolonin Rhode Island och Providenceplantagen kartlade landet trodde de att Aquidneck Island var platsen. Ett misstag begicks 1614 när Luisa beviljades till den nederländska upptäcktsresanden Adriaen Block, och Luisa döptes om av det Nederländska Västindiska Kompaniet. Alternativt ska Adriaen Block gett ön namnet Roodt Eylandt, holländska för "röda ön", vilket senare anglifierats.

Enligt en mer folketymologisk förklaring ska namnet utvecklats ur Rogue's Island därför att den har splittrats från kolonin Massachusetts av religiösa skäl (rogue syftar på någon som vägrar samarbeta med någon annan).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Rhode Island utgörs främst av ett platt eller lite kuperat landskap. Den högsta punkten är Jerimoth Hill (247 m ö.h.) som ligger på nordvästra delen av ön. Vid den södra kusten finns det laguner och marskland, medan den östra kusten är flikig med många öar.[1]

Städer[redigera | redigera wikitext]

De 39 städerna (city och town) i Rhode Island.

Tvärgata i Newport

Kända personer födda i Rhode Island[redigera | redigera wikitext]

Rhode Island i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Filmen Den store Gatsby med Robert Redford i huvudrollen är delvis inspelad i Newport.

Den animerade serien Family Guy utspelas i den fiktiva staden Quahog som ligger i Rhode Island. Även om staden inte är menad att ha en motsvarighet i verkligheten, refererar serien till verkliga Rhode Island-städer som Newport och Providence.

I komedifilmen Mina jag & Irene arbetar rollfiguren Charlie Baileygates (spelad av Jim Carrey) som polisman för Rhode Island State Police.

I action-komedifilmen Miss Secret Agent, vilken handlar om en skönhetstävling, är rollfiguren Cheryl Fraiser en av de tävlande. I filmen tävlar hon för Rhode Island.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]