Hoppa till innehållet

Jolanta Szutkiewicz

Från Wikipedia

Jolanta Szutkiewicz, född 21 april 1940, är en polsk författare, poet och översättare som kom som flykting till Sverige 1983 till följd av maken Adolfs position inom den förbjudna fackföreningsrörelsen Solidaritet. I Polen var hon medlem av Stettins författarförbund för lärare sedan 1979. Hon debuterade som poet, prosaist och publicist på Nationellt författarseminarium för lärare i Nowa Huta i juli 1981. I Sverige fortsatte Szutkiewicz sin litterära bana som poet, prosaförfattare, publicist och för första gången som översättare av skönlitteratur och andra texter från svenska till polska. Bland annat har hon översatt Pär Lagerkvists roman Barabbas samt Stewe Claeson.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Biało-czerwone goździki i WRONa. Wspomnienia żony internowanego, wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń, 2010 (titel på svenska: Vit-röda nejlikor och KRÅKa. Memoarer av hustrun till en internerad man)
  • Ludzie o złotym sercu, wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń, 2016 (titel på svenska: Människor med hjärtan av guld)
  • Mellan mörkret och ljuset, diktsamling på svenska, förlag Polonica, Stockholm, 2020 (titel på polska: Między ciemnością a światłem)