Hoppa till innehållet

Jonas Forssell

Från Wikipedia
Jonas Forssell
Född7 december 1957[1] (66 år)
Medborgare iSverige
Utbildad vidKungliga Musikhögskolan i Stockholm
SysselsättningOperakompositör
FöräldrarLars Forssell
SläktingarMalte Forssell (syskon)
Redigera Wikidata

Carl Jonas Arne Forssell, född 7 december 1957 i Stockholm, är en svensk tonsättare.

Forssell, som varit elev i Adolf Fredriks Musikklasser, studerade komposition och instrumentation vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1979–1982 för Hans Eklund och Arne Mellnäs, samt jazz och arrangering för Bengt-Arne Wallin. Forssell är själv klarinettist och saxofonist i olika genrer, inte minst som teatermusiker. Han har skrivit musik till uppsättningar vid Riksteatern och stadsteatrarna i Göteborg och Uppsala.

Åren 1996–1998 var Jonas Forssell konstnärlig chef för Norrlandsoperan och sedan 1999 är han tonsättare på heltid. Från 2006–2010 har han varit composer-in-residenceMalmö Opera, för vilken han komponerat operorna Träskoprinsessan, Death and the Maiden och Hemligheter. Såväl Trädgården som Hemligheter bygger på roman respektive libretto av Magnus Florin. Trädgården, om Carl von Linné, är ett beställningsverk, som uruppfördes på Drottningholms slottsteater 1999, något som inte skett sedan 1700-talet.

Jonas Forssell är son till författaren Lars Forssell.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Verk (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 31 december 2019, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Hemligheter Arkiverad 7 april 2011 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]