Josep Borrell

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Josep Borrell Fontelles)
Hoppa till: navigering, sök
Josep Borrell i Salamanca i provinsen Kastilien och Leon 14 oktober 2005.

Josep Borrell Fontelles, född 24 april 1947, är en spansk politiker. Han var Europaparlamentets talman från 20 juli 2004 till 16 januari 2007. Han är vald för Kataloniens socialistiska parti (PSC), i samarbete med Spanska socialistiska arbetarpartiet (PSOE), och är med i Europaparlamentets socialdemokratiska partigrupp, där han är ledare för den spanska delegationen.

I valet om Europaparlamentets talman, fick han absolut majoritet med stöd från 388 av de 732 europaparlamentarikerna. De andra två kandidaterna till posten som talman var den polske liberalen Bronisław Geremek (208 röster) och den franske kommunisten Francis Wurtz (51 röster). Som en del av en överenskommelse med Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokrater (EPP-ED) ersattes Borrell av en tysk konservativ talman, Hans-Gert Pöttering, under den andra delen av mandatperioden, det vill säga under 2007.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Den 28 september 2006 uttalade sig Josep Borrell om parlamentets flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg. Detta efter att mer än enmiljon europeiska medborgare skrivit på att de är emot flyttcirkusen som kostar skattebetalarna i EU mer än 200 miljoner euro varje år. Han hävdade dock att många av de som skrivit under protesten bodde i nordiska länder och att deras röster därför var mindre värda eftersom de inte hade upplevt det andra världskriget.

Nästa dag bad Borrell om ursäkt för sitt uttalande eftersom både Finland, Danmark och Norge upplevde kriget. Han påpekade att han i sitt tidigare uttalande inte syftade på dess länder utan på ett annat nordiskt land (Sverige).


Företrädare:
Pat Cox
Europaparlamentets talman
2004–2007
Efterträdare:
Hans-Gert Pöttering