Joseph Guillotin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Doktor Joseph Guillotin

Joseph Guillotin, född 28 maj 1738 i Saintes, Charente-Maritime, död 26 mars 1814 i Paris, var en fransk läkare som gav det bestående namnet åt giljotinen. Det var ett avrättningsredskap som kom till stor användning under franska revolutionen. Giljotinen hade dock redan använts tidigare, då med andra namn som la louisette, le louison eller bara "maskinen". I Skottland användes en sådan tingest som kallades The Maiden redan på 1300-talet.

Doktor Guillotin var motståndare till dödsstraffet men trots detta var genom hans lagförslag som maskinen fick namnet giljotin. Förslaget gick ut på att avskaffa dödsstraffet med giljotinen som första steg. Han argumenterade för en snabb, jämlik och mekanisk död om nu dödsstraff ändå skulle användas. Det har påståtts[av vem?] felaktigt att han avrättades i en giljotin. Han blev visserligen gripen och sattes i fängelse under en period av revolutionen och det kan vara så myten uppstod. Han försattes dock på fri fot 1794, varefter han övergav sin politiska bana och återgick till läkaryrket.

Guillotin blev bland annat pionjär för införandet av vaccinationer i Paris. Doktor Guillotin avled 1814 av en böld på axeln och vilar i dag på begravningsplatsen Pére-Lachaise i Paris tillsammans med många andra berömdheter. Efter hans död bytte familjen efternamn.