Julkaktus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Julkaktus
Schulbergera buckleyi315746288.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNejlikordningen
Caryophyllales
FamiljKaktusväxter
Cactaceae
UnderfamiljCactoideae
TribusRhipsalideae
SläkteSchlumbergera
ArtJulkaktus
S. × buckleyi
Vetenskapligt namn
§ Schlumbergera × buckleyi
Auktor(T.Moore) Tjaden, 1858[1]
Schlumbergera buckleyi WPC.jpg
Hitta fler artiklar om växter med

Julkaktus (Schlumbergera ×buckleyi) är en hybrid i familjen kaktusväxter, mellan novemberkaktus (S. truncata) och Schlumbergera russeliana. Det finns ett flertal sorter av denna hybrid, med olika blomfärger.

De vanligaste sorterna skiljs från novemberkaktusen genom att ledstyckena saknar skarpa tänder och att blommorna nästan är symmetriska. Grenarna är vanligen mer utpräglat hängande än hos rena novemberkaktusar.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Julkaktusen mår bäst om den får stå ljust och soligt hela året, men bör skyddas mot den starka sommarsolen mitt på dagen. Den bör vattnas så att jorden blir ordentligt genomvattnad och jorden bör få torka upp mellan vattningarna, men den får aldrig bli uttorkad. Den är känslig för kalkhaltigt vatten, så mjukt vatten som möjligt bör användas. Växtnäring bör tillsättas från vår till höst. Den trivs inomhus året om, men mår bättre om den får vara utomhus under sommaren. Utomhus bör den placeras halvskuggigt och bör tas in då nattemperaturen faller ner under 13ºC. Knoppsättningen gynnas av temperaturförändringen, men under blomningstiden får temperaturen inte understiga 15ºC, då missfärgas blommorna. Plantan bör ej heller byta växtmiljö då den blommar, då den tenderar att tappa alla blomknoppar, ibland är det tillräckligt att vrida krukan för att de skall falla av. Omplantering bör ske ett par månader efter blomning om krukan verkar trång. Julkaktusen är mycket lätt att sticklingsföröka, det är bara att vrida av några ledstycken, låta dem torka en vecka, sedan sätta dem i en kruka med fuktad kaktusjord.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Epiphyllum bridgesii Lem.
Epiphyllum buckleyi T.Moore
Epiphyllum truncatum var. bridgesii (Lem.) Rümpler
Schlumbergera bridgesii (Lem.) Loefgr.
Schlumbergera buckleyi (T.Moore) Tjaden
Zygocactus bridgesii (Lem.) Lindinger

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Cactus Family, Edward F.AndersonISBN 0-88192-498-9