Kurdistans regionala regering

Från Wikipedia
(Omdirigerad från KRG)
Hoppa till: navigering, sök
Donald Rumsfeld möter Massoud Barzani i KRG:s parlament, 12 april 2005

Kurdistans regionala regering (kurdiska: Hikûmetî Herêmî Kurdistan), ibland förkortat KRG av dess engelska namn (engelska: Kurdistan Regional Government), administrerar det autonoma självstyret i Irakiska Kurdistan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Efter Kuwaitkriget 1991 utropades autonomi i den kurdiska regionen i norra Irak. De första demokratiska valen hölls 1992 efter att de irakiska myndigheterna förlorat kontrollen av regionen till kurdisk milis och utländska makter till följd av Kuwaitkriget. Därefter dröjde det till 2005, två år efter USA:s invasion av Irak, innan nya val kunde hållas. Autonomi för de kurdiska områdena erkändes i den irakiska övergångslagen från 2004.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Irakiska Kurdistans president väljs i allmänna direktval och leder den regionala regeringen men delar verkställande makt med den regionala premiärministern. Presidenten är också överbefälhavare för den semi-officiella peshmergamilisen. Massoud Barzani är regionens president.

Till självstyret hör ett regionalt enkammarparlament med 111 mandat. Parlamentsval ska enligt gällande lag hållas var fjärde år.

Relationer med Norden[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns ett representationskontor för regeringen vid namn Kurdistan Regional Government - Nordic Representation (KRG Nordic).[1] Taha Barwary (även Berwari) var representant i Norden för regeringen 1999-2009.[2] Han har även arrangerat Kurdgalan.[3] Taha Barwary utnämndes till idrotts- och ungdomsminister i den nya regeringskabinetten den 7 maj 2006. Den nuvarande representanten för KRG i Norden är herr Herish Farhan Khola.

Högre ministrar i KRG[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.atour.com/news/national/20011025a.html
  2. ^ http://kurdishcongress.org/print.php?id=141
  3. ^ http://www.mosy-krg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=25:kurdish-gala-in-the-nordic-countries-&catid=16:common&Itemid=31

Källor[redigera | redigera wikitext]