Nechirvan Idris Barzani

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nechirvan Idris Barzani

Nechirvan Idris Barzani (kurdiska: نێچیرڤان بارزانی eller Nêçîrvan Îdrîs Barzanî, född 21 september 1966, är en kurdisk politiker och nuvarande premiärminister i KRG (Kurdistans Regionala Regering) i irakiska Kurdistan.

Han är brorson till den nuvarande presidenten i norra Irak ( Irakiska Kurdistan), Massoud Barzani och sonson till Mustafa Barzani, grundaren av PDK (Kurdistans Demokratiska Parti).

Barzani föddes 1966 i staden Barzan i Norra Irak. Hans familj tvingades i exil i Iran. Nechirvan följde ofta sin far, Idris Barzani, på officiella besök i Mellanöstern och Europeiska länder, en föraning av hans framtida politiska karriär. Efter den plötsliga döden av hans far tog han upp en aktiv roll i kurdiska politik, som arbetade i PDK ungdomsorganisationen.

Han valdes till centralkommittén för PDK vid 10:e kongress 1989 och omvaldes vid den 11:e kongressen i 1993, då han tillträdde en position i politbyrån. Efter Gulfkriget 1991, deltog han i förhandlingarna med den irakiska regeringen. År 1996 utsågs han till vice premiärminister i Kurdistans Demokratiska Partiets kontrollerade området i Norra Irak. Efter enande mellan de viktigaste Kurdiska partier och bildandet av KRG (Kurdistans Regionala Regering), hölls valet och Barzani blir utsedd till premiärminister i mars 2006. Hans sikt förväntades att sluta i 2008, men efter en överenskommelse med koalitionen vid makten, var Barzani mandatperiod förlängd fram till valet 2009.

Från september 2009 till januari 2012, en kurdisk politiker från det styrande KDP-PUK koalition, Barham Salih, ersatte Barzani som premiärminister. Barzani omvaldes som premiärminister i 2012 som en del av en politisk överenskommelse den styrande koalitionen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]