Svenska Österbotten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svenska Österbotten är den regionFinlands västkust, i det historiska landskapet Österbotten, som befolkas av finlandssvenskar. Särskilt städerna Nykarleby och Närpes samt landskommunerna har en mycket hög andel svenskspråkiga. I dessa kommuner och städer kan man leva ett helt liv utan att kunna ett enda ord finska.

Ungefär hälften av de i Finland bosatta finlandssvenskarna bor här.

Omfattning[redigera | redigera wikitext]

Svenska Österbotten består av följande kommuner och städer, från norr till söder:

Svenska Österbotten består nästan, men inte helt, av samma kommuner som det nuvarande landskapet Österbotten. Skillnaden är att Karleby inte tillhör landskapet (tillhör landskapet Mellersta Österbotten), och att den enspråkigt finska kommunen Laihela tillkommer.

Samkommun[redigera | redigera wikitext]

Alla kommunerna förutom Kaskö bildar tillsammans samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK). Samkommunen upprätthåller Yrkesakademin i Österbotten, Wasa Teater och KulturÖsterbotten.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Verksamhet”. Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Arkiverad från originalet den 6 december 2013. https://web.archive.org/web/20131206043043/http://www.sofuk.fi/verksamhet/. Läst 1 december 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]