Kagu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kagu
Status i världen: Starkt hotad[1]
Rhynochetos jubatus.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Solrallfåglar
Eurypygiformes se text
Familj Kaguer
Rhynochetidae
Carus, 1868
Släkte Rhynochetos
Art Kagu
R. jubatus
Vetenskapligt namn
§ Rhynochetos jubatus
Auktor Verreaux & DesMurs, 1860
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kagu[2] (Rhynochetos jubatus) är en långbent, gråaktig fågel som är ensam medlem i familjen Rhynochetidae.[2] Den finns endast i de täta, fuktiga bergsskogarna i Nya Kaledonien. Den kan nästan inte flyga och bygger av pinnar ett bo på marken, där den lägger ett enda ägg. Den har visat sig sårbar för introducerade råttor och katter och är utrotningshotad. På grund av att arten lever i en svårtillgänglig biotop och är ovanlig, är inte mycket känt om dess levnadssätt.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Kagun placerades tidigare ofta i ordningen tran- och rallfåglar (Gruiformes), men detta har alltid ansetts vara preliminärt. I vissa avseenden, rent morfologiskt är den lik hägrar, som den också kategoriserats som, men detta verkar bero på konvergent evolution på grund av liknande levnadsförhållanden. Närmaste släkting till kagun är istället en annan gåtfull fågel som också placerats i ordningen tran- och rallfåglar, nämligen solrallen. Molekylära studier[3] indikerar att dessa båda arter är sina närmsta nu levande släktingar. De är förmodligen inte tran- & rallfåglar, om än förslaget att de istället skulle tillhöra metaves har litet vetenskapligt stöd. Tillsammans verkar de två arterna bilda en liten evolutionär utvecklingslinje från Gondwana som kanske också omfattar den utdöda familjen Aptornithidae och/eller familjen mesiter (Mesitornithidae), och vars släktskap med Gruiformes är oklar. Noterbart är att kagu, solrallen och mesiterna har puderdun. På grund av detta placeras dessa kagun och solrallen idag ofta i den egna ordningen solrallfåglar (Eurypygiformes)[4][2] En större art i samma släkte, Rhynochetos orarius, har beskrivits utifrån fossilfynd.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Kaguns fjäderdräkt är ovanligt ljus för en fågel som lever på marken i skogen. Den är askgrå och vit och mäter cirka 55 centimeter.

Den har puderdun som bidrar till att hålla den torr och isolerar den i det tropiska klimatet. Den har en tofs som används för uppvisningar inför artfränder. Kagun har kraftiga röda ben och röd, svagt böjd näbb. Den har stora framåtpekande ögon som ger den binokulär syn. Den har även en sorts strukturer som täcker näsborrarna, vilket ingen annan fågelart har.

Kaguer har ett antal olika läten och sjunger oftast duetter på morgonen. Varje duett varar i omkring 15 minuter.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Kagun är en marklevande fågel som finns i skogar och buskmark. Den livnär sig av insekter, larver och blötdjur. Dess binokulära syn är en bra förutsättning för att hitta byten bland löven på marken och för att se i mörkret i skogen. Kagun kan nästan inte flyga och använder sina vingar för uppvisning och för att röra sig snabbt genom skogen. Den kan också använda dem för att glidflyga när den flyr från fara.

Den bygger ett bo på själva marken av kvistar och torra löv. Honan lägger där ett enda ägg, som är 6-7 centimeter långt. Honan och hannen hjälps åt att ruva och sedan att utfodra ungen. Ungen är brun med mörkare ränder på ryggen.

Hot och bevarande[redigera | redigera wikitext]

Kagun är listad som "starkt hotad" (CITES I), och åtnjuter fullt skydd i Nya Kaledonien. Den hotas av införda vildkatter, grisar och hundar. I början minskade den i antal på grund av jakt för att användas som mat och för att hållas som sällskapsdjur. Den är också drabbad av biotopförlust, som orsakas av gruvdrift och skogsbruk. Stora insatser för att bevara kagun har gjorts och den har fåtts att häcka väl i djurparker. Fåglar som avlats i fångenskap har satts ut i naturen. Kaguer anses mycket viktiga i Nya Kaledonien, som en högprofilerad endemisk symbol för territoriet. Kaguns överlevnad anses betydelsefull för områdets ekonomi och image.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Frimärke från 1903 med bild av kagu

Sedan 1903 har kagun regelbundet förekommit som motiv på frimärken från Nya Kaledonien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln bygger på material från engelskspråkiga wikipedias artikel Kagu, läst 14 augusti 2006
Delar av artikeln bygger på material från franskspråkiga wikipedias artikel Cagou, läst 15 augusti 2006

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2013 Rhynochetos jubatus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 2014-01-23.
  2. ^ [a b c] Sveriges ornitologiska förening (2015) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter. Del 1: Icke-tättingarna Arkiverad 3 juli 2016 hämtat från the Wayback Machine. (Version 3, 16 augusti 2015), <www.sofnet.org Arkiverad 26 december 2014 hämtat från the Wayback Machine.>, läst 2015-09-17
  3. ^ Fain & Houde 2004
  4. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. (2012) The Clements checklist of birds of the world, Version 6.7 (xls) Arkiverad 16 november 2012 hämtat från the Wayback Machine., <www.birds.cornell.edu/clementschecklist>, läst 2012-12-22

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]