Kamal Ganzouri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kamal Ganzouri
كمال الجنزورى


Ämbetsperiod
7 december 201126 juli 2012
President Mohamed Hussein Tantawi
(tillförordnad)
Muhammad Mursi
Företrädare Essam Sharaf
Efterträdare Hesham Qandil
Ämbetsperiod
2 januari 19965 oktober 1999
President Hosni Mubarak
Företrädare Atef Sedki
Efterträdare Atef Ebeid

Född 12 januari 1933 (86 år)
Monufia, Egypten
Politiskt parti Nationaldemokratiska partiet
(?-1999)
Obunden
(1999- )

Kamal Ganzouri, född 12 januari 1933 är en egyptisk politiker som var Egyptens premiärminister från den 7 december 2011 till den 26 juli 2012. Han var även Egyptens premiärminister mellan 1996 och 1999.[1]

Ganzouri är utbildad vid University of Michigan och har genom åren haft ett flertal viktiga uppdrag inom egyptisk politik, bland annat har han varit guvernör för två olika regioner i Egypten, Al-Wadi al-Jadid respektive Beni Suef.

Den 24 november 2011 blev han utsedd av det styrande militärrådet följande den Egyptiska revolutionen till ny premiärminister efter nya oroligheter och protester mot militärrådet.[2] Han tillträdde den 7 december 2011 och avgick den 26 juli 2012.

Första premiärministerperioden[redigera | redigera wikitext]

Den 2 januari 1996 utsåg Hosni Mubarak Ganzouri som efterträdare för Atef Sedki. Under denna mandatperiod drev han och hans kabinett reformer på en nivå som Egypten inte tidigare skådat. Under ca 4 år implementerades 387 lagar, 57 av dessa resulterade i dramatiska förändringar till Egypten. Han började sin mandatperiod med 4 stora projekt som skulle hjälpa till att föra Egypten från dalen vid floden Nilen genom att utveckla ny landmark att leva på längre in i Egypten. Hans specialitet inom planering gjorde att han la upp en plan för Egyptens utveckling fram till år 2017. Han förbättrade Egyptens relation med Internationella banken genom Internationella valutafonden och avslutade det enda arbete som skrivits mellan Egypten och den Internationella banken sedan 1961. Fattigdomen i landet reducerades från 21% till 17%. Allt detta försummades efter att han avskedats som premiärminister den 5 oktober 1999.

Livet efter första mandatperioden som premiärminister[redigera | redigera wikitext]

Efter sitt avskedande höll han sig helt borta från media. Vissa av regeringstjänstemännen fortsätter än idag att säga att han inte gjorde något bra för landet samtidigt som hans 20-årsplan omedelbart förbjöds och medan de 4 projekten försummades av det nya kabinettet. Han har gott rykte bland folket i Egypten på grund av de stora förändringarna han hade åstadkommit. Regeringen gjorde ett flertal utredningar efter hans tid som premiärminister för att se om han genomfört något som var mot lagen, undersökningar som avslutades 2003 då man inte lyckats komma fram till något. Under 2009 avslöjade en hög källa inom det Nationaldemokratiska partiet att Ganzouri hölls i husarrest, vilket var chockerande eftersom det inte tillhörde vanligheten i Egypten.

Stöd för Egyptiska revolutionen 2011[redigera | redigera wikitext]

Ganzouri visade sig för första gången efter ungefär 11 år av tystnad i samband med att den Egyptiska revolutionen bröt ut och efter att Hosni Mubarak avgått. I ett telefonsamtal till tv-kanalen "Al Haya Al Youm" sade han att en ny era i Egypten hade påbörjats och att det fanns någon anledning att gå tillbaka till från denna dag.

Han återkom sedan i tv-programmet "Al Ashera Masa'a" och gjorde där sin första intervju. Han började med kondoleanser till de protesterande som dött under den Egyptiska revolutionen, och förklarade att han var redo att dömas för de beslut han tagit som premiärminister och som kan ha skadat Egypten.

Han gjorde sedan en intervju med "Almasry Al-Youm" där han blev tillfrågad om han ville nominera sig själv för presidentskapet, men avstod från att svara på frågan och sade istället att det är ett val som folket ska göra.

Möjlig presidentkandidatur[redigera | redigera wikitext]

Direkt efter sitt framträdande på tv började sidor och grupper på Facebook stödja honom för presidentskapet. De olika grupperna gick ihop och skapade en officiell sida för honom och förväntade sig att träffa honom för att diskutera hans nominering. Hizb Al-Wafd Al-Jadid-källor sades kunna tänka sig att nominera Ganzouri som sin presidentkandidat men att det inte var helt säkert. Ganzouri var innan dess redan populär inom finans och industrisektorn, och inom jordbrukssektorn.

Han ville inte säga något officiellt efter det sista tv-framträdandet men gjorde några framträdanden inför pressen och svarade på några frågor rörande utredningar om korruption som gjordes under hans premiärministerperiod.

Andra premiärministerperioden[redigera | redigera wikitext]

Efter att Essam Sharaf avgått som premiärminister den 21 november 2011 meddelade de väpnade styrkornas högsta råd att de utsett Ganzouri till ny premiärminister den 24 november. Han bildade sin "övergångsregering" den 3 december 2011 och svors in den 7 december. Den militära ledningen annonserade att i samband med att Ganzouri svors in som premiärminister överfördes alla presidentens befogenheter till honom, med undantag för ärenden som rör rättsväsendet och militären.[3][4][5] Hans regering avgick den 26 juni 2012 efter valet av Muhammad Mursi som Egyptens nya president för att bereda väg för den nya regeringen. I samband med att hans regering avgick gav han Fayeza Abu el Naga en puss på huvudet för att visa uppskattning över hennes ansträngningar i hans regering.

Han efterträddes av Hesham Qandil den 26 juli 2012.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Ganzouri är gift och har tre döttrar varav två är ingenjörer. Han är känd för att ha varit en bra fotbollsspelare i ungdomen och har bordtennis och volleyboll som intressen.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fisk, Robert (1996) "Vision of death that Cairo views through Ray-Bans", The Independent, 29 oktober 1996, Läst 2010-02-13
  2. ^ Egypt military 'appoint Kamal Ganzouri as new PM', BBC News, 24 november 2011
  3. ^ Ahram-Online 07 December 2011: Finally, El-Ganzouri cabinet sworn in
  4. ^ ”Youm7 07. december 2011: Full list of Egypt’s new cabinet”. Arkiverad från originalet den 8 juli 2012. https://archive.today/20120708144944/http://english.youm7.com/News.asp?NewsID=349811&SecID=12. Läst 1 juli 2012. 
  5. ^ The Daily News Egypt 07. December 2011: Ganzoury's 'salvation government' sworn in amid skepticism