Kanadas ridande polis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Polisman från RCMP.
Poliser från Northwest Mounted Police år 1900.
En kriminaltekniker från RCMP, med närskydd från US Marines, genomför en brottsplatsundersökning vid en massgrav i Kosovo 1999.

Kanadas ridande polis (engelska: Royal Canadian Mounted Police, RCMP, franska: Gendarmerie royal du Canada, GRC) är den federala polisen i Kanada.

Jurisdiktion[redigera | redigera wikitext]

Kanadas motsvarighet till brottsbalken är ett federalt ansvarsområde och appliceras enhetligt över hela landet. Upprätthållandet av lagen är däremot ett provinsiellt ansvar även om de flesta provinser delegerat polisiära uppgifter till Kanadas ridande polis, en av de få polisiära styrkorna i världen med jurisdiktion på tre olika nivåer: kommunal, provinsiell och federal.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kanadas ridande polis grundades som Northwest Mounted Police 1873. Ridande polisens uppgift var då att upprätthålla Kanadas suveränitet i de nuvarande prärieprovinserna Alberta och Saskatchewan, som då var federala territorier huvudsakligen bebodda av indianer. Den kanadensiska regeringen var rädd för att amerikanska nybyggare skulle bryta loss detta område från Kanada. Amerikanska vapen- och spritsmugglare orsakade också problem genom sina härjningar bland de lokala indianerna.

Ridande polisens jurisdiktion utsträcktes till Yukon 1895 och till den arktiska kusten 1903. Den blev Royal Northwest Mounted Police 1904 och blev kontraktspolis i de nybildade provinserna Alberta och Saskatchewan. Jurisdiktionen utsträcktes till norra Manitoba 1918.

1920 omorganiserades den kanadensiska federala polisen och den ridande polisen absorberade den tidigare federala Dominion Police. Den fick då namnet Royal Canadian Mounted Police. 1932 absorberade den även tullverkets kustbevakning.

Personal[redigera | redigera wikitext]

RCMP-GRC har 25 000 anställda över hela landet. Personalen består av 17 000 poliser, 3 000 civilanställda och 5 000 statstjänstemän.[1]

Tjänstegrader[redigera | redigera wikitext]

Nr RCMP Motsvarighet i svenska polisen
1. Commissioner Rikspolischef
2. Deputy Commissioner Biträdande rikspolischef
3. Assistant Commissioner Länspolismästare
4. Chief Superintendent Biträdande länspolismästare
5. Superintendent Polisöverintendent
6. Inspector Polisintendent
7. Corps Sergeant Major Poliskommissarie med särskild ställning
8. Sergeant Major Poliskommissarie med särskild ställning
9. Staff Sergeant Major Poliskommissarie med särskild ställning
10. Staff Sergeant Poliskommissarie
11. Sergeant Polisinspektör
12. Corporal Polisinspektör
13. Constable Polisassistent

Personalstruktur 2011[redigera | redigera wikitext]

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Den kanadensiska ridande polisen har i populärkultur haft ett visst romantiskt skimmer, som har manifesteras i romaner, filmer och tecknade serier, som till exempel King vid gränspolisen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://polis.osce.org/countries/details.php?item_id=13#np-staff 2009-02-28

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]