Kancho

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kanchō (カンチョー kanchō) är ett spratt som skolungdomar i Japan spelar på varandra. Det går ut på att föra ihop sina två pekfingrar och försöka att sticka upp dem i arslet på ett intet ont anande offer. Det påminner om en nordamerikansk wedgie eller goosing. I Sverige kallas det för musslan.


Kanchō har varit populärt i Japan och andra asiatiska länder i flera år, men det har nyligen blivit extra populärt på grund av animen Naruto, där det kallas Tusen År av Smärta/Död. I Japan finns ett lekprogram i vilket en kändis utför kanchō på slumpmässigt utvalda främlingar. I Sydkorea kallas det för ttong chim, ddong chim eller dong chim (똥침 på Hangul) och i Filippinerna kallas det bembong eller pidyok, från det filippinska ordet tumbong for svanskota.

I flera länder är kanchō förbjudet och betraktas som sexuella trakasserier eller övergrepp.

Om man vill fråga efter notan på en japansk restaurang, kan man använda meningen kanjō kudasai, som betyder kan jag få notan tack. Det händer att utlänningar som inte har finslipat sitt uttal kan säga kanchō kudasai - kan jag få en kanchō tack. Kyparen brukar vanligtvis utbrista i hysteriskt skratt.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet kanchoo är slang för det japanska ordet för lavemang (浣腸 kanchō). Ordet skrivs oftast med katakana, när det används i sin slangform och med kanji, när det används i medicinsk mening.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Engelskspråkiga Wikipedias artikel om "Kanchoo" senast ändrad 28 augusti 2006.