Kanvas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med canvasförsäljning.
Kanvasduk spänd över träram.
Sjömanssäck av segelduk.

Kanvas, även stavat canvas, eller segelduk (ålderdomligt: slaglärft), är ett kraftigt och tåligt tygmaterial med en måttligt hopslagen grovtrådig väv i tuskaftbindning. Den används för tillverkning av bland annat segel, tält, markiser, skor och andra produkter där slittålighet krävs. Dagens kanvas är vanligen bomull, men förekommer även i lingarn, jute och i syntetfiber.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Konstnärer använder kanvas av linne, bomull eller polyester till sina taveldukar. Kanvasen spänns upp på en kilram och prepareras, dels för att få en slätare yta och lämpligt underlag för färgen, dels för att skydda dukmaterialet. När man talar om en "duk" i konstsammanhang är det kanvas som avses.

Idag börjar det bli populärt att framkalla fotografiska bilder på kanvas till tavlor. Det finns även "fuskkanvas", d.v.s. fotografiskt papper, som manglats mellan räfflade valsar, så att pappersytan får en linne-struktur. Den färdiga bilden liknar då en oljemålning. Metoden används även för att göra fotografiska reproduktioner av verkliga originalmålningar i olja.

Kanvas användes tidigare som armering i gummidäck för cyklar och bilar; idag armerar man med andra material.

I sportens värld kan boxningsringens golv på engelska benämnas "the canvas" — kanvasen.

Kanvas har använts till att täcka båtars däck och ruff för att efter målning hindra vatten att tränga in. Den ojämna ytan ger även visst halkskydd. Även båtar har byggts helt med kanvas som beklädnad direkt utanpå en gles bordläggning av smala ribbor på spanten, till exempel olika kanoter. (Kajaker, kanadensare samt den irländska curragh och andra ribb-byggda båtar.)