Kari Kairamo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kari Kairamo år 1976.

Kari Antero Oswald Kairamo, född 31 december 1932 i Helsingfors, död 11 december 1988 i Esbo, var en finsk företagsledare. Han är mest känd som chef för Nokia 1977–1988 då företaget omvandlades till en elektroniktillverkare.

Kairamo var studentledare och på Reservofficersskolan blev han ordförande för elevkåren. Kairamo var skogsindustriingenjör och arbetade för Finnmetex i Brasilien och blev sedan vd för Madden Machine Co. i New York. 1970 började han på Nokia där han 1972–1977 var han chef för bolagets verksamheter inom skog och energi. Nokias skogsverksamhet var liten jämfört med de stora finska skogsbolagen.

Kari Kairamo blev 1977 koncernchef för industrikoncernen Nokia och ledde företaget under en av dess mest expansiva faser. Kairamo var en drivande kraft i Nokias internationalisering genom bland annat omfattande uppköp av konkurrenter. Innan Kairamo blev allmänt känd, förekom vid något tillfälle i internationella sammanhang, att han av någon blev kallad Mr. Nobody from Finland. Kairamo inledde satsningen på telekom men var även ansvarig för den ekonomiskt misslyckade satsningen på TV-tillverkning. Kairamo var mer än någon annan i det finländska näringslivet västorienterad i en period då exportmarknaden i Sovjetunionen var väldigt viktig för Finland. Han hade också god näsa för duktiga medarbetare, och var till exempel den som anställde Jorma Ollila. Han fick titeln bergsråd.

Kairamo var en av finländskt näringslivs största profiler genom tiderna och deltog aktivt i samhällsdebatten. Kairamo var framför allt engagerad i utbildning och var en sträng kritiker av Finlands utbildningssystem under 1980-talet. Kairamo deltog även i en internationella sammanslutning av personer med stort inflytande i näringslivet, vilket ledde till vänskap med bland andra Pehr G. Gyllenhammar. En period då Kairamo var väldigt pressad i Nokia ledde till hans självmord 1988.

Han är begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hietaniemen hautausmaa – merkittäviä vainajia”. Helsingin seurakuntayhtymä. https://www.helsinginseurakunnat.fi/material/attachments/hautausmaat/hietaniemi/w8GZkM0y7/Hietaniemen_merkittavia_vainajia.pdf. Läst 12 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]