Kastuś Kalinoŭski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kastuś Kalinoŭski
Kastuś Kalinoŭski. Кастусь Каліноўскі (G. Bonoldi, 1863).jpg
Född1838 (g.s.)
MostowlanyPolenPolen
Död1864 (g.s.) (26 år)
Vilnius
BegravdRasos-kirkegården[1]
MedborgarskapKejsardömet Ryssland
Utbildad vidŚwisłocz gymnasium,
juridiska fakulteten vid Sankt Petersburgs universitet, Arbcom ru editing.svg
SysselsättningJournalist, författare, politiker
PartnerMaryya Yamant
Heraldiskt vapen
POL COA Kalinowa.svg
Redigera Wikidata
Frimärke till minnet av Kalinoŭski, utgivet 1993.

Kastuś Kalinoŭski, även känd som Wincenty Konstanty Kalinowski, född 2 februari 1838 i Mostowlany, guvernementet Grodno, avrättad 22 mars 1864 i Vilna var en författare, journalist, advokat och revolutionär i kejsardömet Ryssland. Han var en förgrundsfigur i det nationella uppvaknandet bland litauer, polacker och vitryssar efter polens delning. Han räknas ofta som en vitrysk nationalhjälte, men är en kontroversiell personlighet i dagens Vitryssland.

Kalinoŭski tillhörde en utblottad szlachta-familj och samarbetade nära med polska revolutionärer i Hrodna-regionen. Han gav ut flera illegala publikationer på de vitryska och polska språken och försvarade vitryssarnas uniatiska mot den ryska statsmaktens förtryck. 1863–1864 var han ledare i januariupproret mot det ryska väldet i det som en gång varit storfurstendömet Litauen, 1864 avrättades han i Vilna på grund av sin roll under oroligheterna.

Under det sovjetiska styret i Vitryska SSR hade Kalinoŭski en undanskymd roll på grund av sin antiryska aktivism, men efter Vitrysslands självständighet 1991 blev han för en korttid en officiell nationalhjälte och fick minnesmärken uppkallade efter sig. I samband med att Alexander Lukasjenko kom till makten 1994 har Kalinoŭski åter blivit en kontroversiell figur i Vitryssland.

När aktivister ockuperade oktobertorget i Minsk i mars 2006 för att protestera mot det omstridda omvalet av Lukasjenko som vitrysslands president, döptes torget om till "Kalinoŭski-torget", vilket dokumenterades i Jury Chaščavackis dokumentär Kalinovski Square (2007).[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: belarusiskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ imdb.com
  • Silitski, Vitali; Zaprudnik Jan. (2007) (på engelska). Historical dictionary of Belarus. Historical dictionaries of Europe ; 59 (2nd ed.). Lanham, Md.: Scarecrow Press. Libris 10617943. ISBN 978-0-8108-5812-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]