Katamaran

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En katamaran (tamil: kaṭṭu "binda" + maram "träd") är en båt med två parallella skrov. Katamaraner förekommer i såväl segel- som motordrivna former. Katamaraner är ofta – men inte alltid – snabbare, stabilare och rymligare än motsvarande enskrovsbåt.

Segelbåtar har ett stort behov av stabilitet för att motverka den krängande kraft seglen ger upphov till. Eftersom stabilitet och rymd kan åstadkommas genom att öka avståndet mellan skroven, istället för genom en tung köl eller genom de enskilda skrovens bredd, kan katamaranen göras lättare än motsvarande enskrovsbåt och dess skrov kan vara mycket smala. Därmed blir vågbildnings­motståndet litet och skrovhastigheten betydelselös. Katamaranen har dock större våtyta än enskrovsbåten och i låga hastigheter dominerar den av våtytan beroende friktionen över vågbildnings­motståndet.

För att utnyttja fördelen av smala skrov måste katamaranen (med last) vara lätt. Om fylliga skrov behövs för att ge tillräcklig bärkraft ger katamaran­konstruktionen inte någon större fördel vad gäller fart. I fråga om vanliga familjebåtar, med måttlig rigg och konventionella material, behöver katamaraner inte vara snabbare än enskrovsbåtar.

För maskindrivna fartyg, som inte behöver köl eller bredd för att motverka av seglen beroende avdrift och krängning, är den främsta fördelen jämnare gång, i synnerhet (vid vågor från sidan) så länge avståndet mellan skroven är stort i förhållande till vågornas längd.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Katamaran-typer[redigera | redigera wikitext]