Kateryna Handzyuk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kateryna Gandzyuk
Kateryna Handziuk 8869.jpg
Född17 juni 1985
Cherson
Död4 november 2018 (33 år)
Kiev
BegravdCherson[1]
Medborgare iUkraina
Utbildad vidChersons statliga universitet,
Ukrainas presidents nationella akademi för statsadministration,
Kievs nationella ekonomiuniversitet Arbcom ru editing.svg
SysselsättningPolitiker, aktivist, människorättsförsvarare
ArbetsgivareKherson City Council
Redigera Wikidata

Kateryna Handzyuk, (ukrainska: Катерина Гандзюк), född 17 juni 1985 i Cherson i Ukrainska SSR i Sovjetunionen, död 4 november 2018 i Kiev i Ukraina, var en ukrainsk politiker och medborgarrättsaktivist.

Handzyuk bedrev akademiska studier i både hemstaden 2002–2006 och Kiev 2007–2008 och 2016. Hon var 2003–2015 medlem av den tidigare ukrainska premiärministern Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandsförbundet. Hon satt i Chersons stadsfullmäktige och arbetade som rådgivare till Chersons borgmästare Volodymyr Mykolajenko [2]. Hon var en profilerad aktivist mot korruption inom det ukrainska rättsväsendet, framför allt inom polismyndigheten.

Mordet på Kateryna Handzyuk[redigera | redigera wikitext]

Handzyuk attackerades 31 juli 2018 i Cherson med frätande syra. Den okända gärningsmannen hällde runt en liter frätande vätska över henne och sprang iväg. I attacken fick hon svåra brännskador på överkroppen, armarna, i huvudet och förlorade synen på ena ögat. Närmare 30-40 procent av kroppen brännskadades Handzyuk genomgick 11 operationer och låg kvar på sjukhuset tills hon dog av en blodpropp i sviterna av syraattacken.

Det pågår en förundersökning och minst fem misstänkta har anhållits av polis.[3][4] Vladyslav Manger, som leder regionfullmäktige i den sydliga regionen Cherson pekades i februari 2019 ut av åklagare i Ukraina för att ha organiserat den dödliga syraattacken på Kateryna Handzyuk. Vladyslav Mange har varit medlem i Fäderneslandsförbundet.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: ukrainskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ ukrainska:Володимир Васильович Миколаєнко
  3. ^ DN - Ukrainsk aktivist död efter syraattack
  4. ^ BBC - Ukraine activist Kateryna Handzyuk dies after acid attack
  5. ^ Utpekad för dödlig syrattack i Ukraina - Corren

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]